Amalya gör praktik hos sin habilitering

Amalya Baghdasaryan har en långvarig kontakt med Habiliteringscentrum i Eksjö för att få hjälp för sin neuromuskulära sjukdom. Men hon har också fått testa på yrket som vårdadministratör under en tre veckor lång praktik, arbetsplatslärande, under årskurs två på gymnasiets handels- och administrationsprogram.
Amalya Baghdasaryan har en långvarig kontakt med Habiliteringscentrum i Eksjö för att få hjälp för sin neuromuskulära sjukdom. Men hon har också fått testa på yrket som vårdadministratör under en tre veckor lång praktik, arbetsplatslärande, under årskurs två på gymnasiets handels- och administrationsprogram. Foto: Johan W Avby

När Amalya Baghdasaryan för fyra år sedan flyttade från Armenien till Eksjö med sin familj, inleddes en långvarig kontakt med Habiliteringscentrum och behandling för hennes muskelsjukdom. När det var dags för gymnasiets arbetsplatspraktik var det naturligt för henne att välja Habiliteringscentrum.

– Jag har fått göra så många olika saker, som att boka in patienter, skicka kallelser, göra kassaregistrering av patienter som kommer, skriva diktat, svara i telefon och sköta posten, säger Amalya.

Amalyas kontakt med Habiliteringscentrum är en lång historia. När hon flyttade med sin familj från Armeniens huvudstad Jerevan till Eksjö för fyra år sedan, var hon rullstolsburen.

Hennes muskler försvagades

– Jag har en spinal muskelatrofi, typ 3, som kom när jag var omkring elva år-tolv år. Jag blev jättetrött när jag gick långt och hade svårt att sitta länge. Musklerna i ryggen blev svaga, berättar hon.

I Sverige har det blivit operationer av både ryggen och fötterna, vilket förbättrat hennes rörlighet.

– Det var mycket jobb med att lära sig gå igen. Jag fick träna in stegen på nytt. Men jag fick jättemycket hjälp från habiliteringen, både före och efter operationerna och jag har bland annat fått arbetsstol, rullstol och permobil. Min rygg blev stabilare efter operationen och nu kan jag gå inomhus med krycka, säger hon.

Intensiv träning

Bakom detta ligger hård och intensiv träning för att stärka muskulaturen, hela tiden med hjälp av bland annat sjukgymnast och arbetsterapeut – både hemma och på Habiliteringscentrum.

Mikaela Karlsson, sjukgymnast på Habiliteringscentrum, har haft mycket kontakt med Amalya.

– Det är en jättehäftig resa att få följa henne. I början klarade hon bara av att flytta sig själv från rullstolen till exempelvis sängen. Nu klarar hon att gå självständigt med krycka och kan ta sig dit hon vill.

Amalya gick i årskurs 9 i Armenien när familjen flyttade till Sverige. Hon minns den första tiden som tuff, både med språket och på grund av sin funktionsnedsättning.

Men hon tog till sig det nya språket fort. Med godkänd nivå i svenska kunde hon söka till gymnasiets handel och administration, en inriktning som passar hennes intresse.

De första praktikperioderna blev inom administrationen på Eksjö kommun. När det nu var dags för den tredje omgången frågade hon på Habiliteringscentrum.

Tre veckor gick snabbt

De tre veckorna i receptionen har gått fort – för fort tycker hon.

Om ett år tar hon studenten, och kommer ett steg närmare yrkeslivet.

– Jag har alltid drömt om att jobba på kontor med administration. Detta är ett väldigt trevligt jobb. Jag har genom åren fått jättemånga kallelser och nu vet jag hur det går till att skicka dem. Så jag tänker nog läsa vidare till vårdadministratör, säger Amalya Baghdasaryan.

Läs mer:
Amalya gör praktik hos sin habilitering