Färdiga specialistläkare firades i Värnamo

Värnamo sjukhus firade sina färdiga specialistläkare. Fr.v: Karlo Mihovilovic, Ana Jakir, Boglarká Balinth, Chrusostomos Papastergios, Sherwan Zindraou, Laila Azemovic och Ida Höglund. Jacob Hultdin och Hamdan Abbas saknades vid firandet.
Värnamo sjukhus firade sina färdiga specialistläkare. Fr.v: Karlo Mihovilovic, Ana Jakir, Boglarká Balinth, Chrusostomos Papastergios, Sherwan Zindraou, Laila Azemovic och Ida Höglund. Jacob Hultdin och Hamdan Abbas saknades vid firandet. Foto: Mikael Bergström
Värnamo sjukhus firade sina färdiga specialistläkare. Fr.v: Karlo Mihovilovic, Ana Jakir, Boglarká Balinth, Chrusostomos Papastergios, Sherwan Zindraou, Laila Azemovic och Ida Höglund. Jacob Hultdin och Hamdan Abbas saknades vid firandet. Agneta Ståhl, sjukvårdsdirektör för Medicinsk vård, delar ut blommor till specialistläkarna på Värnamo sjukhus, närmast i bild Ida Höglund, specialistläkare i kirurgi.

Att utbilda blivande specialistläkare är en viktig del i den långsiktiga kompetensförsörjningen för hälso- och sjukvården. Under 2016 har tio läkare på Värnamo sjukhus blivit färdiga specialister och hyllades därför i samband med sjukhusets julfirande och show.

– Specialistläkarna är betydelsefulla medarbetare i vår organisation och viktiga i vårt mål att skapa en jämlik hälsa, säger Agneta Ståhl, sjukvårdsdirektör för Medicinsk vård.

I samband med julshowen, som narkosläkare och sköterskor från operations- och intensivvårdskliniken bjöd på, hyllades de färdiga specialistläkarna på Värnamo sjukhus med blommor och bok.

”Höjer kompetensen för kliniken”

– Vi behöver hela tiden nya medarbetare och kompetens. Att ha specialistläkarutbildning höjer också nivån på kompetens för hela kliniken, säger Elin Boozon, studierektor för ST-läkare i gynekologi i Region Jönköpings län.

Chrysotomos Papastergios, specialist i neurologi från Aten i Grekland, och Boglarka Balinth, specialist i gynekologi/obstetrik från Transsylvanien i Rumänien, har båda kommit till Sverige och Värnamo med färdiga utbildningar, men sedan fått språkutbildning och svensk läkarlegitimation.

”Annorlunda rutiner”

De är färdiga specialister från sina hemländer, men tycker att det varit en spännande tid som ST-läkare i Värnamo innan de fått sin svenska legitimation.

–  Vi kom till Värnamo eftersom min frus bror bor och arbetar här –som läkare. Min fru är också läkare. Jag valde att bli neurolog bland annat för att det är en stor teknisk utveckling inom det området. Att börja arbeta i Sverige var lite konstigt i början eftersom det är annorlunda rutiner här och det var svårt med språket, men det går bättre och bättre, säger Chrysotomos.

Återvände till Värnamo

– Min man arbetade här på Värnamo sjukhus för ett antal år sedan. Vi kom hit tillsammans i januari 2015 och jag började på språkutbildning. Sedan har jag varit föräldraledig, men började arbeta i slutet av oktober i år, så jag har ännu inte hunnit arbeta så länge. Jag var klar specialistläkare i två år i Rumänien. Har alltid velat arbeta med kvinnor och graviditet, säger Boglarka.