Folkhögskolorna anpassar sig till dagens utbildningsbehov

Så här draperas en provdocka! Sara Rehn, Karlshamn, Lisa Jacobsson, Norrköping och Dario Komliemnovic, Stockholm, tittar hur kurskamraten Adina Johannesson-Mörk från Uppsala arbetar. De läser på textilakademin, Värnamo Folkhögskola.
Så här draperas en provdocka! Sara Rehn, Karlshamn, Lisa Jacobsson, Norrköping och Dario Komliemnovic, Stockholm, tittar hur kurskamraten Adina Johannesson-Mörk från Uppsala arbetar. De läser på textilakademin, Värnamo Folkhögskola. Foto: Mikael Bergström

Omkring 400 deltagare får varje år utbildning vid Region Jönköpings läns två folkhögskolor, Värnamo folkhögskola och Sörängens folkhögskola i Nässjö. I år firar de 140 år, vilket gör dem till några av landets äldsta folkhögskolor. Här finns ett stort utbud av utbildningar och nya satsningar som ”snabbspår i svenska” för utlandsutbildad vård- och tandvårdspersonal.

Detta är ett nytt samarbete och ett sätt för oss att bidra till mer än vår kärnverksamhet. En satsning som förhoppningsvis blir permanent, säger Henrik Bjarnbäck, rektor för Sörängens folkhögskola.

Kulturprofil sedan 1975

Sörängen har sedan 1975 en tydlig kulturprofil, då en allmän estetisk linje startade som sedan fått en rad avknoppningar. I dag erbjuds dessutom såväl allmän kurs för den som behöver komplettera sin behörighet inför högre studier, som naturvetenskapligt basår för den som behöver få bredare behörighet.

Värnamo folkhögskola har bland annat allmän kurs, baskurs, textilakademi och utbildning av fritidsledare och behandlingspedagoger. Skolan genomsyras av en hälsoprofil i allt från mat till gemenskap och fysisk aktivitet.

Bedriver etableringskurs

Sedan förra året bedriver de båda skolorna också en helt ny kurs. På Värnamo folkhögskola är det etableringskurs i svenska för nyanlända, på Sörängens folkhögskola är det studiemotiverande folkhögskolekurs för alla som inte har fullgjort gymnasiet. Ett exempel på folkhögskolornas förmåga att snabbt ställa om och hitta nya samarbetsformer.

– Vi måste vara en flexibel pedagogisk institution som arbetar utifrån olika krav och önskemål. Jag tycker att vi folkhögskolor har varit skickliga på att fånga upp de grupper som har störst behov av utbildning, säger Erik Engsbråten, rektor för Värnamo folkhögskola.

Läs mer:

Folkhögskolorna anpassar sig till dagens utbildningsbehov