KBT-behandling erbjuds via internet

Vårdcentralerna i Jönköpings län kan nu erbjuda vägledd KBT-behandling via Internet, ett alternativ som kan innebära fördelar för både patient och behandlare och som gör att resurserna räcker för att hjälpa fler patienter.
Vårdcentralerna i Jönköpings län kan nu erbjuda vägledd KBT-behandling via Internet, ett alternativ som kan innebära fördelar för både patient och behandlare och som gör att resurserna räcker för att hjälpa fler patienter. Foto: Johan W Avby

Primärvården i Jönköpings län kan nu erbjuda vägledd KBT-behandling via internet vid bland annat ångest, depression och sömnproblem. Ett alternativ som innebär fördelar för både patient och behandlare och som gör att resurserna räcker för att hjälpa fler patienter.

– De flesta som går igenom programmet är nöjda och tycker att de fått hjälp. Det tar ofta lång tid att komma tillbaka, särskilt från utmattningssyndrom. Men behandlingen lär dem strategier för att hantera sina problem, säger Gunnar Danielsson, psykiatrisjuksköterska och psykoterapeut på vårdcentralen i Vetlanda och i Landsbro.

– För mig har det varit en otroligt bra behandling, säger ”Sven” i Vetlanda. Jag kunde arbeta med programmet när det passade mig, och jag fick respons av Gunnar. Stresshjälpen har gett mig lite verktyg hur jag ska tänka och reagera.

Vårdcentraler kan erbjuda Internetbehandling

Vägledd KBT-behandling via internet är en fullvärdig behandling och kan nu erbjudas av de flesta vårdcentraler i Jönköpings län. De olika programmen finns i den nationella e-tjänsten ”Stöd och behandling”, och patienten loggar in på 1177 Vårdguiden för att arbeta med sin behandling.

– Detta är ytterligare ett verktyg att använda i behandlingen med ett kvalitetssäkrat och evidensbaserat upplägg, säger Anneli Uusitalo, projektledare för införandet KBT-behandlingsprogrammen i primärvården.

Läs mer om vägledd KBT-behandling via internet och vad behandlare och patient tycker
KBT-behandling erbjuds via internet