Pressinbjudan: Välkommen till Transtorsdagar – om trans och att få vara sig själv

10, 17 och 24 november 2016 arrangerar Region Jönköpings län och Sensus föreläsningar om trans och att få vara sig själv. Föreläsningarna riktar sig till både allmänheten och personal inom vården.

Varje Transtorsdag innehåller en eftermiddagsföreläsning klockan 15–16.30 med Vierge Hård från RFSL Ungdom om könsutredning och transformering, samt en kvällsföreläsning klockan 18–20 med Ann-Christine Ruuth, präst och transperson.

Ann-Christine Ruuth är kyrkoherden från Växjö som sedan drygt två år arbetar heltid med att föreläsa om transfrågor och sin egen väg att bli sig själv. Och intresset är stort. Transfrågor och transpersoner har blivit mer synliga och många vill veta mer.

– Många känner till Caitlyn Jenner och SVT Play sände nyligen serien Tjejer som oss, säger Ann-Christine. Men det finns stereotyper även inom transvärlden och det kan göra mig lite vemodig. Det blir för mycket fokus på kropp och operationer, och det är de unga och vackra som får synas.

Bemötande i vården

De föreläsningar Ann-Christine Ruuth håller för vårdpersonal handlar mycket om bemötande; hur vården tar emot transpersoner, både före och efter du blivit ditt riktiga jag. Människor känner också en osäkerhet över att säga fel saker eller ställa fel frågor. Ofta helt i onödan, menar Ann-Christine.

– Fråga hur någon vill tilltalas om du är osäker, och våga säg hej – det kommer du långt med!

Behövs mer kunskap

– Det behövs mer kunskap om transpersoners hälsa och om begrepp som trans och könsdysfori, berättar folkhälsoutvecklare Charlotte Jerkelund, Region Jönköpings län. Vi hoppas att många kollegor från vårdcentraler, ungdomsmottagningar och andra enheter kan komma, men alla som är intresserade och vill lära sig mer om transfrågor är välkomna.

Välkomna!

Medierna är välkomna att lyssna på föreläsningen och att kontakta föreläsaren Ann-Christine Ruuth.

Föreläsningar:

  • 10 november 2016 klockan 15 och 18, aulan Länssjukhuset Ryhov i Jönköping
  • 17 november 2016 klockan 15 och 18, aulan Höglandssjukhuset i Eksjö (ingår i Höglandets psykiatrivecka)
  • 24 november2016 klockan 15 och 18, aulan Värnamo sjukhus.

Fri entré, föreläsningarna arrangeras med stöd från Socialstyrelsen.

Kontakt

Ann-Christine Ruuth, föreläsare
0727-44 60 83, info@acruuth.se
Pressbilder på Ann-Christine Ruuth (nytt fönster)(Extern länk)

Frida Ohlsson Sandahl, verksamhetsutvecklare Sensus
070-767 72 18
Frida.Sandahl@sensus.se

Håkan Carlsson, projektledare HBTQ, Region Jönköpings län
070-610 17 20
hakan.karlsson@rjl.se

Könsdysfori:

Könsidentitet handlar om det psykologiska könet. Alltså det kön som en person själv uppfattar sig som, till skillnad från det juridiska, biologiska eller sociala könet. En person med könsdysfori lider av att kroppen inte överensstämmer med den upplevda könsidentiteten och kan därför ha en önskan om könskorrigerande behandling. Könsdysfori har inget med sexuell läggning att göra. (Källa: 1177)