Psykiatriveckan ökar kunskapen om psykisk ohälsa

Johan Thuresson och sambon Helena Asp-Adolfsson berättade under psykiatriveckan om hur livet förändrades efter en svår trafikolycka. Vägen tillbaka är lång och har förstås påverkat hela familjen.
Johan Thuresson och sambon Helena Asp-Adolfsson berättade under psykiatriveckan om hur livet förändrades efter en svår trafikolycka. Vägen tillbaka är lång och har förstås påverkat hela familjen. Foto: Mikael Bergström

Höglandets psykiatrivecka pågår 14-18 november 2016 och firar i år tioårsjubileum. Årets tema ”Livets resa” innehåller en rad föreläsningar och vänder sig till patienter, närstående, medarbetare i sjukvården samt allmänheten.

– Psykiatri handlar mycket om den psykologi som finns i vardagen. Psykiatriveckan bjuder på föreläsningar i många av de ämnen som vi människor har behov av att prata om, och som vi kan lyssna på tillsammans, säger Sandra Mulaomerovic, överläkare i psykiatri och en av arrangörerna av veckan.

Under veckan har en rad ämnen behandlats under temat ”Livets resa”. Till exempel krockar i olika typer av kulturer, depression, neuropsykiatri hos både barn, unga och vuxna, psykossjukdomar, livets resa ur ett våldsperspektiv, stigmatisering, barn i asylprocessen, självskadebeteende och mycket mer.

På onsdagen höll Johan Thuresson och Helena Asp-Adolfsson föredraget ”Vägen tillbaka” om den långa vägen efter en svår trafikskada, och hur det påverkat hela familjen, bland annat psykiskt.

– Det har hänt mycket under tre och ett halvt år. Mer än vad någon egentligen skulle klara av. Men jag har inte vågat känna efter hur jag mått, säger Helena som fick hem sin Johan nio månader efter olyckan.

Psykiatriveckan avslutas fredag 18 november i Missionskyrkan i Nässjö, då Magnus Carlsson föreläser på temat ”Hur bra kan jag må?”. Magnus Carlsson var i över 20 år fystränare för HV71, och arbetar nu som mental coach för samma lag.

Läs mer:
Johan berättar om vägen tillbaka efter olyckan

Om psykiatriveckan på Höglandet (nytt fönster)