Smålands trävecka ska ge inspiration till unga

Småland har en stark träindustri. Träregion Småland har till uppgift att lyfta fram den verksamhet som finns, med fokus på inredning och möbler. Nu startar Smålands Trävecka.
Småland har en stark träindustri. Träregion Småland har till uppgift att lyfta fram den verksamhet som finns, med fokus på inredning och möbler. Nu startar Smålands Trävecka. Foto: Träregion Småland

Allt från enmanssnickerier till internationella storföretag, utbildning och spjutspetsforskning. Denna vecka pågår Smålands Trävecka, som lyfter fram all den verksamhet som finns i Träregion Småland.

Smålands trävecka 21-27 november genomförs i år för tredje gången. Under veckan lyfter Träregion Småland tillsammans med kommuner och näringsliv i Småland fram trärelaterad verksamhet i Småland. Målsättningen är att tydliggöra branschens stora betydelse för regionens invånare och spännande utbildnings- och karriärmöjligheter för unga.

Programmet med seminarier, temadagar, tävlingar och studiebesök genomförs på en rad orter.

Hållbarhetsdag på Träcentrum

I Jönköpings län är det Träcentrum Nässjö som har en rad aktiviteter, till exempel portfoliosvisning 22 november för grafiska designers inför företag från träbranschen, en hållbarhetsdag den 23 november och olika aktiviteter för elever i årskurs 8 den 25 november.

Det finns fler aktiviteter i Jönköpings län. Den 24 november arrangeras seminariet ”Inspiration till förnyelse” i Gnosjö, medan det i Värnamo samma dag blir den första av fyra kursträffar i Gummifabriken på temat ”hitta nya kunder på den digitala marknaden”.

Utställning ska locka unga

Inför Smålands Trävecka har en utställning producerats, tryckt på plywood, som beskriver vad skogen och skogsråvaran betyder för Sverige och Småland. Tanken är att utställningen ska inspirera ungdomar att upptäcka en framtidsbransch. Under träveckan kommer utställningen att visas på flera orter, bland annat i Vaggeryd.

Träveckan genomförs i Smålandskommunerna av Träregion Småland med Interior Cluster Sweden, Virserums Konsthall och Träcentrum i Nässjö som samarbetspartners.

Träregion Småland är ett handlingsprogram för att stärka och utveckla den småländska träbranschen. Regionförbundet i Kalmar, Region Jönköpings län och Region Kronoberg tillsammans med länsstyrelserna i de tre Smålandslänen står bakom. 

 Läs mer:
Träregion Småland (nytt fönster) (Extern länk)