Start för vaccination mot influensa i Jönköpings län

Jag tål ägg och jag tar inte blodförtunnande Varan, konstaterar smittskyddsläkare Peter Iveroth när han inför influensasprutan går igenom hälsoformuläret med distriktssköterska Anette Albertsson och vårdenhetschef Ann-Karin Nilsson på Rosenlunds vårdcentral.
Jag tål ägg och jag tar inte blodförtunnande Varan, konstaterar smittskyddsläkare Peter Iveroth när han inför influensasprutan går igenom hälsoformuläret med distriktssköterska Anette Albertsson och vårdenhetschef Ann-Karin Nilsson på Rosenlunds vårdcentral. Foto: Johan W Avby
Jag tål ägg och jag tar inte blodförtunnande Varan, konstaterar smittskyddsläkare Peter Iveroth när han inför influensasprutan går igenom hälsoformuläret med distriktssköterska Anette Albertsson och vårdenhetschef Ann-Karin Nilsson på Rosenlunds vårdcentral. Som nybliven 65-åring fick smittskyddsläkare Peter Iveroth en spruta mot säsongsinfluensan av Anette Albertsson, distriktssköterska på Rosenlunds vårdcentral.

Nu startar vaccinationen mot årets säsongsinfluensa. Förra året vaccinerade sig 60 procent av länsinvånarna över 65 år, vilket var bäst i Sverige. I år är målet att nå 65 procent.

– Det är jätteviktigt att alla som tillhör en riskgrupp, det vill säga är över 65 år, eller har en kronisk sjukdom, vaccinerar sig mot årets säsongsinfluensa. Förra året hade vi ovanligt många svåra fall av influensa, där personer fick intensivvård, säger Peter Iveroth, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

Som nybliven 65-åring fick han en influensaspruta av Anette Albertsson, distriktssköterska på Rosenlunds vårdcentral, som startskott för årets vaccination i Jönköpings län.

Nationella kampanjen startar

Onsdag 9 november 2016 startar den nationella vaccinationskampanjen och i Jönköpings län har den redan startat på vissa platser.

– Vi har hittills vaccinerat cirka 800 personer. Förra året vaccinerade vi totalt 1 800 personer, säger Anna-Karin Nilsson, vårdenhetschef på Rosenlunds vårdcentral i Jönköping.

Målet är att få så många personer som möjligt i riskgrupperna att vaccinera sig, något som är kostnadsfritt för den som till en riskgrupp. Till riskgrupperna hör de som fyllt 65 år, är gravid eller hart en kronisk sjukdom, till exempel hjärtsjukdom, lungsjukdom eller kronisk lever- eller njursvikt.

Tre typer av influensa

– I år har vi tre olika typer av influensa, två influensa A-typer, dels svininfluensa samt en ”Hong Kong-liknande” influensa, samt en influensa typ B. Vi vet att influensan kommer någon gång i januari. Vaccination ger ett skydd med en effekt på 60-70 procent. Skulle man ändå bli sjuk så får man influensan mildare om man vaccinerat sig, förklarar Peter Iveroth.

Förra året var det 60 procent av invånarna över 65 år som vaccinerade sig. I år är målet att nå 65 procent.

Totalt finns det ett 80-tal platser i Jönköpings län att vaccinera sig på och ingen tidsbokning behövs.

Läs mer:
1177: Vaccination mot influensa (nytt fönster)(Extern länk)

Facebook: Nu är det dags att vaccinera sig (nytt fönster)(Extern länk)