Stor glädje hos årets kultur- och arbetsstipendiater

Sångerskan och skådespelaren Amy Deasismont och konstnären Emelie Berglund kom hem till Jönköping på tisdagskvällen 1 november 2016, när det var dags att ta emot årets kultur- och arbetsstipendier.
Sångerskan och skådespelaren Amy Deasismont och konstnären Emelie Berglund kom hem till Jönköping på tisdagskvällen 1 november 2016, när det var dags att ta emot årets kultur- och arbetsstipendier. Foto: Mikael Bergström

Sångerskan och skådespelaren Amy Deasismont och konstnären Emelie Berglund fick ta emot Region Jönköpings läns kulturstipendium respektive arbetsstipendium 2016 på vardera 50 000 kronor i samband med regionfullmäktiges sammanträde tisdag 1 november 2016.

– Det betyder jättemycket och känns stort. Jag blev så glad när jag fick samtalet. Jag känner mig peppad att fortsätta och att använda stipendiet till att utveckla olika idéer till något mer, säger Amy Deasismont.

Hon har en lång artistkarriär som Amy Diamond men har på senare år också blivit programledare och gjort debut som skådespelare i långfilmen ”Min lilla syster”.

”Filmen har förändrat mig mycket”

– Jag har alltid älskat film och varit nyfiken på skådespeleri, men aldrig testat. Så ”Min lilla syster” har förändrat mycket för mig, gett mig självförtroende och lust att också arbeta med kultur på andra sätt.

Just nu spelar Amy Deasismont teater som storasyster Anna i Sunefamiljen, och i december väntar titelrollen i ”Snövit the Musical”.

– Jag håller också på och skriver en del musik. Stipendiet ger mig också möjlighet att fokusera på det manus som jag skriver på sedan snart ett år. Det är en annorlunda berättelse, som jag vill hålla för mig själv ett tag till, säger hon.

”Stipendiet väldigt lägligt”

Emelie Berglund, bosatt i Bohuslän, men född och uppväxt i Tenhult utanför Jönköping, är mycket glad för arbetsstipendiet.

– Stipendiet betyder väldigt mycket och kommer väldigt lägligt eftersom jag varit utarbetad en tid och inte riktigt har kunnat fokusera på min konst. Nu planerar jag att resa bort på arbetsveckor och ska börja jobba med nya utställningar, säger Emelie, som främst arbetar i olja, men också teckning och akryl.

”För ett brett artisteri med stort självförtroende, en lysande diamant!”, är motiveringen för kulturstipendiet.

”Ett stolt viljeinriktat konstnärskap, med blicken mot betraktaren, berättelsen och historien”, lyder motiveringen för arbetsstipendiet.

Stor betydelse för mottagarna

– Amy Deasismont har gjort en fantastisk skådespelardebut i långfilm – helt outstanding. Emelie Berglund är en lysande stjärna på samtidskonsthimlen och det känns bra att få stödja henne i hennes fortsatta konstnärskap, säger Jörgen Lindvall, kulturchef i Region Jönköpings län.

Han konstaterar att Region Jönköpings läns årliga kulturstipendium och arbetsstipendium betyder mycket för mottagarna.

– De får uppskattning från den plats de kommer ifrån för en lång yrkesbana i kulturens tjänst, eller för att man gjort något extraordinärt. För arbetsstipendiaterna handlar det också om pur glädje eftersom det ger pengar som gör att man kan fortsätta verka med sitt arbete, säger Jörgen Lindvall.