Vrigstad samhällsförening får folkhälsopriset 2016

Stolta pristagare. Mats Carlsson, Jessica Olsson, Mathilda Backstig och Jan Johansson, är glada styrelsemedlemmar i Vrigstad samhällsförening, som konstaterar att Vrigstadandan får invånarna att må bra.
Stolta pristagare. Mats Carlsson, Jessica Olsson, Mathilda Backstig och Jan Johansson, är glada styrelsemedlemmar i Vrigstad samhällsförening, som konstaterar att Vrigstadandan får invånarna att må bra. Foto: Mikael Bergström
Stolta pristagare. Mats Carlsson, Jessica Olsson, Mathilda Backstig och Jan Johansson, är glada styrelsemedlemmar i Vrigstad samhällsförening, som konstaterar att Vrigstadandan får invånarna att må bra.Vi har ett otroligt nätverk som fungerar och där alla ställer upp för varandra, förklarade Mats Carlsson, ordförande i Vrigstad samhällsförening, när han från regionfullmäktiges talarstol tackade för folkhälsopriset 2016. Ett väldigt bra initiativ, där ni får hela samhället på fötter, konstaterade regionfullmäktiges ordförande Hans Rocén när han hyllade Vrigstad samhällsförening.

I Vrigstad samarbetar ett stort antal aktörer för att skapa aktiviteter som gör skillnad för invånarnas liv och hälsa. Det gör Vrigstad samhällsförening till mottagare av Region Jönköpings läns folkhälsopris 2016.

Vrigstad samhällsförening är en liten förening med otroligt mycket energi. Det här priset är en bekräftelse på att vi har lyckats och alla i Vrigstad är glada för den här utmärkelsen, säger Mats Carlsson, en av två ordförande i samhällsföreningen, när han från regionfullmäktiges talarstol tisdag 29 november 2016 tackade för folkhälsopriset 2016.

Vrigstad, samhället med nästan 2 000 invånare i Sävsjö kommun, har lyckats skapa en samverkan mellan många aktörer.

– Vi har ett otroligt nätverk som fungerar och där alla ställer upp för varandra.

Engagerat arbete för nyanlända

Det pågår inte minst ett stort och engagerat arbete för de nyanlända som kommit till samhället.

Som exempel sköter Vrigstad IF sin fotbollsplan med hjälp av asylsökande, och Vrigstadhemmet, som drivs av Individuell människohjälp, IM, har integration som ett fokus för sin verksamhet. Kyrkorna gör stora ideella insatser med till exempel språkundervisning och stickcaféet Joystick.

Näringslivet bidrar också på olika sätt. Lundbergs pressgjuteri har drivit projektet Ingjuta, där nyanlända och personer långt från arbetsmarknaden via projektet kommit in på arbetsmarknaden och blivit en del i företagens personalrekrytering. Nu startar Smålandsvillan ett liknande projekt.

Vrigstad samhällsförening har en central roll i arbetet med att skapa en vi-känsla i samhället genom olika aktiviteter.

”Leverera det som medborgarna vill ha”

– Vi har en Vrigstadanda med en speciell värdegrund, som ger enorm energi och vänder sig till alla åldrar. Det gör att vi kan leverera det som medborgarna vill ha, nämligen att vi ska ha roligt och må bra, säger Mats Carlsson.

Region Jönköpings län hade i år fått in nio nomineringar till folkhälsopriset. Valet föll på Vrigstad samhällsförening med motiveringen:

”Vrigstad samhällsförening har haft en nyckelroll i att skapa engagemang och samverkan utifrån de behov som invånarna har i Vrigstad. Det gäller inte minst sättet att lyckas med en bra integration av nyanlända. En bredd av aktörer, såsom skola, lokala företag, föreningsliv, kyrkan, offentliga verksamheter och andra mötesplatser har tillsammans tagit en mängd initiativ som gör verklig skillnad för invånarnas liv och hälsa”.

Fotnot:

Region Jönköpings län delar årligen ut ett folkhälsopris till en individ, en organisation eller en kommun i länet som har gjort en långsiktig och viktig insats för att främja folkhälsan inom Jönköpings län. Priset är på 10 000 kronor.