Ny unik bilderboksutbildning på Sörängens folkhögskola

I augusti 2018 lanserar Sörängens folkhögskola i Nässjö en ny utbildning med fokus på visuell och litterär gestaltning. Linjeansvarig är Teresa Glad.

Hösten 2018 startar kursen Bilderbok, visuell och litterär gestaltning på Sörängen folkhögskola. Utbildningen är ettårig och vänder sig till personer som vill arbeta med bilderböcker för läsare i alla åldrar. Den är unik i sitt slag i Sverige då den fokuserar lika mycket på bilden som på det skrivna ordet.

Initiativtagare och blivande linjeledare för den nya utbildningen är Teresa Glad som själv är illustratör, animatör och bilderboksförfattare. Hon debuterade på Alfabeta Bokförlag med ”Pella och pinnarna” 2016. Hösten 2017 kom fortsättningen ”Pella och Längtan”

Utbildning i bilderbok och barnbok.

Teresa, varför startar du en utbildning i bilderboksskapande?

- Det finns många personer som bär på en dröm om att arbeta med bilderböcker, men som inte har redskapen för att göra det. Jag har velat skapa en utbildning som jag själv
hade velat gå innan jag kom in i branschen, en utbildning där man får lära sig hela arbetsprocessen från ide till färdigt bilderboksmanus.

Jag har har själv tidigare gått på HDKs (Högskolan för design och konsthantverk) populära kurs i ämnet. Det är en fantastisk distanskurs på bara en termin med fokus på skrivandet. Den har ett stort söktryck.

Det finns ett sug efter en längre utbildning i Sverige där bildberättandet och illustrationen får ta lika stor plats som det skrivna ordet. I planerandet av kursen har jag fått ett positivt gensvar från branschen. Jag har fått starka signaler på att en sådan här utbildning behövs.

Vad är en bilderbok?

- Många tror att bilderböcker är detsamma som barnböcker, men det stämmer inte. Bilderböcker finns för alla åldrar. Den grafiska romanen är ett exempel, tecknade serier är en annan. Bilderböcker för barn är förstås den genren som är störst. Namnet bilderbok syftar på en rikt illustrerad bok.

Vad väntar de blivande eleverna till utbildningen?

- Målet är att eleverna efter avslutad utbildning ska ha flera bilderboksskisser och idéer att jobba vidare med, samt färdigt material att skicka in till bokförlag.

Undervisningen består av workshops och föreläsningar i illustration och skrivande, gruppövningar, litteraturstudier, studiebesök.

De kommer också arbeta mycket självständigt med sina projekt under handledning. Gästlärare är välkända illustratörer och författare från branschen.

Läs gärna mer om utbildningen:

Utbildning: Bilderbok - Visuell & litterär gestaltning