Författarlinjen

bläddrar i bok

Författarlinjen passar dig som har talang för professionellt skrivande och med lust och nyfikenhet vill utveckla dina färdigheter. Kursen ger grunderna i en mångfald av litterära genrer.

Ansök här

Ansökan till Sörängens folkhögskola(Extern länk)

Grundkurs med bredd

Författarlinjen är en bred och variationsrik grundkurs där du får du möta yrkesförfattare med stor erfarenhet inom sina olika uttrycksformer. I undervisningen arbetar vi med en uttrycksform i taget: Prosa, poesi, reportage eller drama.

Du får pröva på att skriva roman, novell, deckare, kåseri, poesi, prosalyrik, barnbok, reportage och manus för TV, film och scen.

På linjen undervisar författaren Jan Sigurd, poeten Niklas Törnlund, författaren och reportern Anders Sundelin, samt fotografen Erik Danielsson (layout). Dessutom medverkar bland andra Kristina Hård, fantasyförfattare och Anders Nyman, dramatiker och barnboksförfattare.

Textsamtal utvecklar 

En väsentlig del av utbildningen består av textsamtal där dina texter diskuteras med kurskamraterna och läraren. Du kommer att lära dig att använda de andras respons för att utvecklas i ditt skrivande, och får därför även en betydelsefull roll som läsare av de andras texter. Vidare träffar du gästande författare som presenterar sina böcker och berättar hur det är att ha skrivandet som yrke.

Antologi och magasin 

Författarlinjen på Sörängens folkhögskola innehåller ett grafiskt moment som ger grundläggande kunskaper i layout och framställning av böcker och tidskrifter. Under våren framställer kursdeltagarna en gemensam antologi där textproduktion och formgivning är integrerade delar. Boken trycks på tryckeri och erbjuds sedan till försäljning. Under läsåret ansvarar Författarlinjens deltagare för utgivningen av Sörängens magasin Quercus. Härigenom får du en kunskapsplattform för redaktionellt arbete i framtiden.

Utbildningen rymmer även nedslag i viktiga klassiska och samtida litterära verk. Vi besöker bokmässan i Göteborg, och gör utflykter till en och annan litterär miljö i landskapet, exempelvis Astrid Lindgrens Vimmerby, Albert Engströmsavdelningen på Eksjö museum, Sture Dahlströms Huskvarna, Pär Lagerkvists Växjö eller Mian Lodalens Jönköping. Till Majgull Axelssons Nässjö är det mycket nära, och Sörängens egen poet, Finlandsfödda Ulla Olin, var verksam på skolan i många år. Varje år gör vi en studieresa till Köpenhamn eller någon annan närliggande metropol.

Sörängens folkhögskola har kulturprofil och vi erbjuder kulturupplevelser på skolan eller i samarbete med Nässjös kulturhus Pigalle – där Sörängen avrundar läsåret med en elevutställning i vilken Författarlinjen medverkar litterärt. 

Ansökan och arbetsprover

  • Bifoga textprover: Prosa max 3 500 tecken inklusive blanksteg samt poesi max 2 A4. Prosan kan vara ett utdrag ur en längre text.
  • Personligt brev, max ett A4.
  • Personbevis för studier från Skatteverket.
  • Betyg.