Fotolinjen

På Sörängens folkhögskola kan du lära dig mer om foto.
Fotolinjen är en mångsidig utbildning för dig som vill fördjupa dig inom konstnärlig, kommersiell och dokumentär fotografi.
På Sörängens folkhögskola kan du lära dig mer om foto.analog fotograferingFotolinjens datasalEstethuset Sörängens FolkhögskolaStudera modefotografering.Datorsal professionell bildbehandling fotolinjen.Sörängens FolkhögskolaFoto utbildning resaFoto utbildning utflykter och resor.Street photography utbildning foto

Fotolinjen på Sörängens folkhögskola är en bred utbildning med både digital och analog inriktning. Kursen vänder sig till dig som vill fördjupa ditt fotografiska kunnande. Vi arbetar med det gestaltande, dokumentära och kommersiella fotografiet.

Fotolinjen har ett fåtal platser kvar till läsåret 2016/17. Undervisningen startar 18 augusti men vi tar emot ansökningar tillsvidare.

För snabbast ansökan, ring eller mejla:
Hasse Bengtsson
Linjeansvarig fotolärare
070-203 87 20
hans.bengtsson.sorangen@folkbildning.net

Erik Danielsson
Fotolärare
erik.danielsson.sorangen@folkbildning.net
076-192 93 33

Det går också bra att göra en formell ansökan via länken nedan:

Ansökan till Sörängens folkhögskola

Utbildning med bredd

Huvuddelen av undervisningen sker i digital miljö där du får lära dig bildhantering i Photoshop och Lightroom, iscensätta egna idéer i en professionell fotostudio, genomföra dokumentära bildprojekt samt få en ökad förståelse för bildkommunikation. Vi lägger stor vikt vid praktiska övningar och diskussioner kring fotografi. Exempel på teoretiska kursmoment är fotohistoria, bildanalys, samtidsfotografi och fotografisk etik/juridik. I utbildningen ingår även att lära sig det analoga mörkrumsarbetet från grunden. Skolan lånar ut en analog kamera till varje elev, och det finns goda möjligheter att fördjupa sig i traditionella fototekniker.

Under vårterminen läggs fokus på större självständiga fotoprojekt och utställningsproduktioner. Då finns även möjligheten till handledning av portfolioarbete och ansökningar till fotohögskolor.

Studieresor

Under utbildningen genomförs flera resor både i och utanför Sverige. Läsåret inleds med en studieresa genom Smålands natur där vi övar landskap- och nattfotografering. I mitten av läsåret besök vi Stockholm där vi under några dagar träffar fotografer, deltar i workshops, går på utställningar och gör studiebesök på utbildningar och andra forum för fotografi. 

De senaste tre åren har Fotolinjen gjort en utlandsresa till en europeisk storstad där vi under en vecka skildrar människorna, platserna och sammanhangen vi möter. Något som utmynnar i en bok eller tidning som publiceras i slutet av läsåret.

Fotoutrustning

Fotolinjens elever arbetar i en toppmodern digital arbetsmiljö med genomgående professionell utrustning. Till elevernas förfogande finns två fullt utrustade fotostudior, en datorsal, arbetsutrymmen för utställningsproduktion samt ett professionellt mörkrum. Samtliga resurser står öppna dygnet runt och är alltså alltid tillgängliga för eleverna på skolan.

Utställningar

Fotolinjen genomför regelbundet utställningar både på skolan och i offentliga sammanhang. I utbildningen ingår att du får lära dig hur du presenterar dina bilder på bästa sätt.

En skola med kulturprofil

Fotolinjen är en del av Sörängens folkhögskolas estetiska utbud. Möjligheter att prova på uttryck som animerad film, keramik, teckning och kroki finns, och under vårterminen samarbetar skolans elever med en gemensam utställning på Nässjö konsthall.

Arbetsprover krävs

När du söker till fotolinjen vill vi att du förutom personbevis, arbets- och studieintyg samt personligt brev bifogar:

  • Fem fotografier varav tre bilder som hör ihop i ett tema och två fria bilder.
  • En text på max ett A4, som innehåller en berättelse eller dina tankar kring de bilder du skickar in.

Kurskostnader

  • Försäkring, studiematerial, några gemensamma måltider
  • Studieresor och kortare fotograferingsutfärder
  • Kost och logi för dig som bor på skolan
  • Utskrifter

Konstnärsbutik på skolan

Skolan har en egen konstnärsbutik där du kan handla estetiskt, grafiskt och fotomaterial till förmånliga priser.