Europaveckan 8 – 14 maj 2017

Bild på pojke och dam som stickar på en EU-halsduk
Foto: European Commission

8-14 maj 2017 arrangeras Europaveckan i Jönköpings län för att uppmärksamma EU och internationella frågor. Europaveckan ska inspirera och ge kunskap genom föreläsningar, seminarier och andra aktiviteter runt om i länet. Kort sagt vill vi öka Europamedvetenheten och sätta EU på kartan i vårt län. Europaveckan är ett samarbete mellan Region Jönköpings län, Europa Direkt i Jönköpings län och kommunernas internationella/EU-samordnare. Här kan du läsa mer om vad som händer!

Kommunernas program

HABO

Tisdag 9 maj

Franska presidentvalet 7 maj – så blev resultatet!
Presidentvalet i Frankrike den 7 maj är ett av många viktiga val under 2017, ett ödesår för hela Europa. Hur påverkas Sverige och EU av det nya franska politiska landskapet? På själva Europadagen föreläser journalisten Ingmarie Froman, tidigare utrikeskorrespondent i Bryssel och Paris, om valresultatet och EU-opinionen i Frankrike.
Kammarsalen i kommunhuset, Habo 13.30-14.30

GNOSJÖ

Torsdag 11 maj

Konstnärliga uttryck som förändrar
Föreläsning med ShareMusic & Performing Arts, en internationell kulturorganisation med bas i Gränna. Genom sitt arbete i bland annat Östeuropa har ShareMusic bidragit till att även personer med funktionsnedsättning har möjlighet att uttrycka sig konstnärligt. 
Gnosjö Bibliotek klockan 18

Kulltorpsskolans klass 5-6 arbetar hela vårterminen med tema Europa och eleverna har bland annat lärt sig om europeisk mat, musik, arkitektur och konst.

JÖNKÖPING

Söndag 7 maj och onsdag 10 maj

Italiensk film: Vad döljer du för mig?
En varm sommarkväll samlas ett antal par och singlar för att avnjuta en god middag tillsammans. De har känt varandra i åratal och borde veta det mesta om var och en. Men gör de verkligen det? Plötsligt får en av dem idén att testa ett socialt experiment... Det blir en kväll som ingen av dem någonsin kommer att glömma. Publik- och kritikersuccé!
Folkets Bio, Tändsticksområdet 19.00

Måndag 8 maj

Workshop Polar
Framtid, forskning, miljö och hållbarhet är teman som tas upp i en konstnärlig workshop med regissören Åsa Johannisson och filmaren Helene Berg. Arrangör: ShareMusic & Performing Arts. Föranmälan på tfn 0390-415 08.
Jönköpings läns museum 9.00-12.00 och 13.30-16.30

Integration has no labels
Föreningen Integrera mera bjuder in till föreläsning med forskare från flera universitet: Quang Evansluong från University of West England, Bristol, Brittmarie Jacobsson från Hälsohögskolan i Jönköping och Marcela Ramirez Pasillas från Handelshögskolan i Jönköping. Medverkar gör också Anna Carendi från CSR Småland och Mariana Morosanu från Integrera mera, som talar om integration ur ett hållbarhetsperspektiv samt integration som tillväxtfaktor. 
Jönköping University, JIBS B2044 13.00-15.30

Tisdag 9 maj

Franska presidentvalet 7 maj – så blev resultatet!
Presidentvalet i Frankrike den 7 maj är ett av många viktiga val under 2017, ett ödesår för hela Europa. Hur påverkas Sverige och EU av det nya franska politiska landskapet? På själva Europadagen föreläser journalisten Ingmarie Froman, tidigare utrikeskorrespondent i Bryssel och Paris, om valresultatet och EU-opinionen i Frankrike. Arrangör: Europa Direkt Jönköpings län och Jönköpings kommun.
Jönköpings läns museum 17.00–18.00

Onsdag 10 maj

Workshop Polar
Framtid, forskning, miljö och hållbarhet är teman som tas upp i en konstnärlig workshop med regissören Åsa Johannisson och filmaren Helene Berg. Arrangör: ShareMusic & Performing Arts. Föranmälan på tfn 0390-415 08.
Grenna museum 9.00-12.00 och 13.30-16.30

Torsdag 11 maj

Europarådet och EU - är asylrätten på väg att försvinna?
Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för migration och flyktingfrågor inom svenska sektionen av Amnesty international föreläser för alla som är intresserade av migration och flyktingfrågor.
Immanuelskyrkan 18.00-20.00

Föredrag: Erfarenheter från ett kakaokooperativ
Workshop: Fairtrade chokladtillverkning
Peter Komla Akortsu är ursprungligen från Ghana där han jobbade på ett kakaokooperativ som var landets största leverantör av Fairtradekakao. Han föreläser om kakaoproduktion och om Fairtrades betydelse för odlarna, om handel och om den inverkan som EU-konsumenter har på producentländer. Chokladtillverkning på plats med Christina Lööv, Chokladverkstan. Arrangör: Jönköping Fairtrade City
Grand Hotel, 18.00-19.30

Fredag 12 maj

Europaforum Småland Blekinge Halland 2017 - Gränsöverskridande samverkan i ett föränderligt Europa.
Det europeiska samarbetet står inför förändrade förutsättningar, vilket öppnar upp för nya utmaningar och möjligheter på både lokal och regional nivå. Vart är EU på väg och vad innebär det egentligen för aktörer i kommuner och regioner? Vid Europaforum Småland Blekinge Halland 2017 lyfter vi dessa frågor genom intressanta föredrag och spännande diskussioner med politiker, forskare och sakkunniga.
Mer information och anmälan till Europaforum
Elmia 9.30-15.30

Söndag 14 maj

OPUS - internationellt dansgästspel
Hur kan den klassiska musikens strikta struktur komma till uttryck i dans? Internationellt dansgästspel direkt från Grekland med fyra dansare och fyra musiker. Koreografi och koncept av Christos Papadopolous. Arrangörer: Dansnät Jönköping och Smålands Musik & Teater.
OPUS på SMOT:s webbplats(Extern länk)
Kulturhuset Spira 18.00

NÄSSJÖ

Onsdag 10 maj

Språkcafé
Vill du lära dig mer svenska eller är du nyfiken på människor? Då är språkcaféet något för dig. Här kan du fika och prata om allt mellan himmel och jord. Arrangör: Kultur- och fritidsförvaltningen och Studieförbundet Vuxenskolan. 
Information om språkcaféet på Nässjö kommuns webbplats(Extern länk) 
Nässjö Stadsbiblioteks studierum 15:00-16:30

Torsdag 11 maj

Vi ses på Central!
I Centralskolans matsal har vi en samlingsplats där alla är välkomna oavsett ålder, kön eller härkomst. En plats som ger utrymme för interkulturella möten och möjligheter för alla att skapa nya kontakter. Arrangör: Nässjö Lärcenter och Tillsammans Nässjö.
Evenemanget Vi ses på Central på Nässjö kommuns webbplats(Extern länk) 
Centralskolans matsal 18.00-20.00

Lördag 13 maj

Vernissage och konstutställning med Sörängens elever
Under våren har Sörängens elever arbetat med Arkan Asaads roman Stjärnlösa nätter. Utställningen är en presentation av hur eleverna från Estet, Författarna, Foto, Keramik och Allmän linje har tolkat boken. Arrangör: Kultur- och fritidsförvaltningen och Sörängens folkhögskola.
Mer information om utställningen(Extern länk).
Nässjö konsthall, vernissage 12:00
Utställningen visas till 27 maj

VÄRNAMO

Måndag 8 maj

Utställning och tipspromenad i Cupolen

Lär dig om de globala målen inom Agenda 2030, om serviceförvaltningens arbete med matsvinnet och bra mat till barn och äldre, om omsorgsförvaltningens projekt ”Trygg hemgång” och vad det innebär. 
Utställningen är öppen hela veckan

Testa dina kunskaper genom att gå EU-tipsrunda med chans att vinna fina priser. Tipsrunda  måndag 10.00-19.00

Tisdag 9 maj

Föreläsning om avfall, färskvatten och reningsvatten
Hur kommer det nya avfallssorteringssystemet (FNI; Fastighetsnära Insamling) se ut och påverka dig. Tjänstepersoner från Tekniska förvaltningen finns på plats och svarar på frågor och berättar om processen kring färskvatten och reningsvatten. Vi bjuder på kaffe.
Preliminärt klockan 18-19 på Kafferepet

Onsdag 10 maj

Utställning Bra fritid för funktionsnedsatta
Ta tillfället i akt och se hur Tekniska förvaltningen arbetar med att skapa och möjliggöra bra levnadssituationer på fritiden för funktionsnedsatta i Värnamo. Utställningen kommer att vara bemannad med tjänstepersoner så missa inte chansen att ställa dina frågor och lär dig mer om hur kommunen arbetar med dessa frågor.
Cupolen 10.00-12.00 (preliminärt)

Sopplunch med paneldebatt
kring funktionsnedsättning/trygghet
Välkommen till en paneldebatt där du har möjlighet att lära dig mer kring hur partierna i Värnamo arbetar med frågorna kring funktionsnedsättning / trygghet. Ställ dina frågor direkt till politiken och få svar på just dina funderingar.
Cupolen 12.00-13.30 (preliminärt)  

Torsdag 11 Maj

Utställning vatten och energi
Hur kan du som fastighetsägare eller privatperson spara på ditt vatten och minska din energiförbrukning? Kom och lär dig mer genom att gå på denna utställning. 
Cupolen hela dagen (preliminärt) 

Frågestund vatten och energi
Kom och ställ frågor kring vatten och energi till kommunens expert Henric Davidsson, energi och klimatrådgivare.
Kafferepet 16.00-18.00 (preliminärt) 

Föreläsning park och grönstruktur
Hur ser stadsplaneringen ut för park och grönområden? Hur gör vi för att skapa trygghet i offentliga miljöer? Linus Enokson föreläser och visar bilder. Vi bjuder på kaffe.
Kafferepet 18.00-19.00 (preliminärt) 

Fredag 12 maj

Fyra vågor av terrorism
Välkommen till en föreläsning om fyra vågor av terrorism – från anarkisterna till de religiösa aktivisterna. Föreläsningen hålls av Anders Persson som forskar kring terrorism och EU:s roll i Israel-Palestinakonflikten. Han är även politisk expert hos SVT, Sveriges Radio och TV4. Ta chansen och lär dig mer om bakgrunden till dagens situation och ställ frågor.
Cupolen 13.00-15.00 på (preliminärt) 

Fyra vågor av terrorism på Värnamo kommuns webbplats(Extern länk)