Kultur

kvinna i röd kappa och man i svarta kläder dansar på en scen.
Sagor från jordens skattkammare är en teaterföreställningen för barn som spelades på Kulturhuset Spira i augusti 2016. Foto: Kristina Ögren

Kultur är en betydelsefull faktor för tillväxt och utveckling i regionen. Ett rikt kulturliv och en levande kulturmiljö medverkar till ett områdes attraktivitet, ger ökad turism och arbetstillfällen. Dessutom är kulturupplevelser viktiga för individens välfärd och välbefinnande genom sin hälsofrämjande och rehabiliterande kraft.

Region Jönköpings län utvecklar kulturen inom områdena film, dans, hemslöjd, bild och form samt stödjer folkbibliotekens samarbeten och utveckling. Region Jönköpings län är även huvudman för Smålands Musik och Teater och tillsammans med Jönköpings kommun och Hembygdsförbundet stiftare av Jönköpings läns museum.

Dessutom stödjer Region Jönköpings län verksamhet som främjar bildning, kulturell mångfald och konstnärligt skapande genom bidrag till föreningar och organisationer samt genom ekonomiskt stöd till kulturaktiviteter.

Här hittar du information om all kulturverksamhet inom Region Jönköpings län.

Kulturnyheter

Avtal om scenkonst mellan Smålands Musik och Teater och Värnamo kommun

Tegelbyggnad i kvällsljus.

Som första kommun i Jönköpings län har Värnamo tecknat ett samarbetsavtal med Smålands Musik och Teater. Syftet är att garantera Värnamoborna bred och kvalitativt scenkonst på Gummifabrikens scener och i Kulturhuset Spira.

Sommar i Spira – musik och dans för hela familjen

Under vecka 27-29 bjuder Smålands Musik och Teater på en hel rad spännande musik- och dansevenemang för hela familjen.

Ateljéstipendiat från Gislaved

Kvinna i blå skjorta.

Nina Ölund Noreskär är utsedd till ateljéstipendiat 2017. Det är bara konstnärer verksamma i eller med koppling till länet som kan få ateljéstipendiet, som ger konstnären möjlighet att utveckla konstnärliga idéer och tillgång till en processateljé.

Samtidskonstnärer från Minneapolis besöker Jönköping

Tegelbyggnad med texten Soap Factory lysande i fönstren.

Välkommen till en spännande eftermiddag om samtidskonst inom ramen för Art Talks. Söndagen den 20 augusti 2017, klockan 13-15 i Röda rummet, Jönköpings läns museum.

Invigning av konstverk på Värnamo folkhögskola

Hus med konstverk på väggen

Fredagen den 9 juni 2017 klockan 10.00 inviger Malin Olsson, ordförande Region Jönköpings läns nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet det nya konstverket på Värnamo folkhögskola.