Teaterföreställning om övergrepp skapar viktiga diskussioner

Staffan Kolhammar, skådespelare i A perfect lover
Staffan Kolhammar, skådespelare i A perfect lover Foto: Johan W Avby

Under hösten har många kvinnor har vittnat om sexuella övergrepp och trakasserier på jobbet, i skolan, i vardagen. Hur blev det såhär? I teaterföreställningen A perfect lover möter vi ”baksidan” av #metoo.

Det handlar om Olle, en vanlig kille som tänker mycket på sex och att bli av med oskulden. Han tycker att Jasmine verkar intresserad och planerar för ett kärleksmöte på Alla hjärtans dag. Men det slutar med ett fiasko – och ett övergrepp. 

Staffan Kolhammar spelar rollen som Olle, och han har fått många lovord från både elever och skolpersonal när A perfect lover spelats tidigare. Efter föreställningen fångar Staffan upp elevernas frågor i ett enkelt rollspel om rätt och fel, grupptryck, identitet, förebilder och sociala medier.

Bra sätt att nå ungdomar

– Att vi kan möta upp den aktuella diskussionen känns väldigt bra, säger Jesper Ekberg, sektionschef Folkhälsa och sjukvård. Vi vill nå ungdomar med viktiga frågor kring könsroller och samtycke, och teater kan hjälpa till att bära budskapet på ett bra sätt. 

Folkhälsosektionen Region Jönköpings län erbjuder den högaktuella föreställningen A perfect lover till länets gymnasieskolor och andra grupper. Pjäsen har nypremiär på Råslätts fritidsgård 23 januari 2018 och spelas under våren 2018 i och utanför Jönköpings län.