Allergikonsulent

Folkhälsa

Astma, allergi och annan överkänslighet är vanligt förekommande i samhället och hör till de stora folkhälsoproblemen. I Sverige medverkar allergikonsulenter sedan 30 år till att ge stöd till den enskilde individen och arbeta aktivt i det allergiförebyggande arbetet i samhället. I Jönköpings län finns en god samverkan inom miljöhälsoarbetet där utgångspunkten är en gemensam syn på behov och insatser inom miljö och hälsa som helhet.

Tjänsten är länsövergripande och omfattar insatser för såväl barn som vuxna. Som allergikonsulent arbetar du såväl med kliniska insatser på individnivå som med samhällsriktat folkhälsoarbete. Region Jönköpings län söker därför dig som trivs med och har kompetens att kombinera dessa två uppdrag. Du har god förmåga att arbeta självständigt, men ser även en självklarhet i att arbeta i team tillsammans med berörda. Ett flexibelt arbetssätt är en förutsättning.

Dina arbetsområden

Arbetsuppgifterna inbegriper allergiförebyggande arbete på individ-, grupp- och samhällsnivå där de viktigaste områdena är att:

  • informera, utbilda och ge råd i allergifrågor till enskilda patienter, anhöriga, samt till personal inom barnomsorg, skola, vårdinrättningar och övriga arbetsplatser
  • medverka i miljöutredningar i hemmiljö, inom barnomsorg och skola (Barnmiljöronden) och övriga arbetsplatser
  • ta initiativ till och delta i informations- och utbildningsinsatser för allmänheten
  • aktivt samarbeta med kommun och hälso- och sjukvården i det allergiförebyggande folkhälsoarbetet
  • påverka politiker och myndigheter
  • medverka i forskning och utvecklingsarbete inom området allergi och annan överkänslighet
  • samarbeta med patientföreningen

Kompetenskrav

En allergikonsulent ska vara legitimerad sjuksköterska och ha erfarenhet av allergisjukvård. Erfarenhet och utbildning inom folkhälsoområdet samt högskoleutbildning i astma, allergi och annan överkänslighet är meriterande. Stor vikt läggs vid samarbetsförmåga och personlig lämplighet. Tjänsten är länsövergripande varvid körkort är ett krav.

Anställning och placering

Tjänsten är en tillsvidareanställning med en omfattning på 60%. Uppdraget kan kombineras med klinisk tjänstgöring. Du kommer ingå i sektionen för Folkhälsa som är en del av avdelningen Folkhälsa och sjukvård. Tjänsten utgår från Regionens hus i Jönköping, men där samverkan med team på barnkliniken är en viktig grund. Viss kvällstjänstgöring kan förekomma.

Tillträde 1 september 2017 eller enligt överenskommelse.

Så här gör du om du är intresserad

Sista ansökningsdag är den 28 augusti. Välkommen med din ansökan. Vi undanber oss all kontakt med annonsförsäljare och rekryteringsföretag.

Mer information kan lämnas av folkhälsochef Jesper Ekberg, telefon 0722-468688 eller e-post jesper.ekberg@lj.se Facklig representant: Andreas Lägermo, Vårdförbundet tel. nr. 036-32 59 77

Sök jobbet som Allergikonsulent Tillbaka till lediga jobb