Simone drömmer om att få analysera

Ett roligt och varierat jobb, tycker Simone Johansson, 21 år, som sommarjobbat som laboratorieassistent på laboratoriemedicin, Höglandssjukhuset i Eksjö. Som färdig biomedicinsk analytiker drömmer hon om att få jobba med analyser.
Ett roligt och varierat jobb, tycker Simone Johansson, 21 år, som sommarjobbat som laboratorieassistent på laboratoriemedicin, Höglandssjukhuset i Eksjö. Som färdig biomedicinsk analytiker drömmer hon om att få jobba med analyser. Foto: Johan W Avby

Simone Johansson, 21 år, från Ingatorp utanför Eksjö, gjorde sin andra sommar 2015 som laboratorieassistent på laboratoriemedicin, Höglandssjukhuset i Eksjö, vilket innebär mycket provtagningar av bland annat blod. Hon drömmer om att som färdig biomedicinsk analytiker få jobba med analyser.

Laboratoriemedicin hanterar en lång rad olika patientprover, inte minst blodprover, men också urin, avföring, spinalvätska och ledvätska, allt som ett led i det diagnostiska arbetet i sjukvården.

Simone jobbar med att ta emot inkommande prover och sortera dem utifrån vilken typ av undersökning som ska göras. Huvuddelen av tiden ägnar hon åt provtagning på provtagningscentralen. Då handlar det om att sticka patienterna för att få ett blodprov, antingen venöst, alltså i en ven i armen, eller kapillärt - ytligt.

Provtagning på avdelningar

– Ett par gånger per dag ringer också avdelningar och vill ha hjälp med provtagning av inneliggande patienter. Det kan ibland vara svårt att hitta en ven att sticka i. De kan ligga djupt, eller ”glida iväg” som ett gummiband. Man får lära sig att känna, inte titta, efter venen. Det är inte alltid man ser venen, så känslan är viktig, säger Simone som vissa arbetsdagar sticker ett stort antal patienter.

Hon läser den treåriga utbildningen till biomedicinsk analytiker, BMA, på Hälsohögskolan i Jönköping, inriktning laboratoriemedicin, och är klar våren 2017.

– Det är ett så roligt och varierande jobb, med mycket patientkontakter. Det är roligt att arbeta med människor.  Det är också väldigt bra arbetskamrater här. Jag trivs med mina arbetsuppgifter, men det kliar lite i fingrarna att också få göra analyser när jag är färdig BMA.

Biologi och kemi favoritämnen

Biologi och kemi har länge varit favoritämnena. Därför stod valet mellan sjuksköterska eller BMA. Efter att ha läst en del om yrkena blev det BMA. En kusin som är BMA har också inspirerat.

– Jag tycker att biomedicinsk analytiker är det vårdyrke som passar mig bäst.

Simone beskriver sig själv som arbetsam och både social och självständig, vilket gör att hon har lätt att både jobba individuellt och i grupp, något hon har nytta av i det här yrket.

– Vi kollegor pratar också mycket med varandra om svårigheter kring provtagning. Vi tar självständiga beslut, men man är aldrig ensam.

Få nervösa att slappna av

Att dessutom kunna känna av stämningen och få en nervös patient att slappna av, är förstås också en fördel.

– Men jag hört någon gång ”vad ung du ser ut”, men det får man ta.

Numera har hon stor rutin på att ”sticka” patienter.

– Är patienten svårstucken kan man sticka i handen med en specialnål. Det gillar jag inte riktigt, så jag brukar be om hjälp, men övar på det också, säger Simone Johansson.

I dag tycker hon att BMA är drömyrket. Som liten var det veterinär.

– Jag älskar djur och vi har alltid haft hund och katt. Men som vuxen känner jag att jag vill ha ett arbete relaterat till människor.

Vad tror du att du gör om tio år?

– Då jobbar jag på laboratoriemedicin. Jag är sugen på patologi eller mikrobiologi. Drömyrket inom BMA är nog rättsmedicin, men det vill många arbeta med. Kanske bor jag kvar här i Eksjö, helst på landet, säger Simone Johansson.