Roula och Hanna vill bli tandläkare i Sverige

Hanna Alnader lämnade Syrien som nyutbildad tandläkare. Tänkta tre veckors praktik på Öxnehaga folktandvård blev åtta månader och övergår sedan i sommarjobb som assistent till klinikchef Maria Fagerström och de andra tandläkarna.
Hanna Alnader lämnade Syrien som nyutbildad tandläkare. Tänkta tre veckors praktik på Öxnehaga folktandvård blev åtta månader och övergår sedan i sommarjobb som assistent till klinikchef Maria Fagerström och de andra tandläkarna. Foto: Johan W Avby
Hanna Alnader lämnade Syrien som nyutbildad tandläkare. Tänkta tre veckors praktik på Öxnehaga folktandvård blev åtta månader och övergår sedan i sommarjobb som assistent till klinikchef Maria Fagerström och de andra tandläkarna.Roula Awad kom till Sverige med tio års erfarenhet som ortodontist. Nu har hon instegsjobb som assistent i Nässjö och siktar på att komplettera sin utbildning för svensk legitimation, först som tandläkare och sedan som ortodontist.

De kommer båda från krigets Syrien. Roula Awad, med tio års erfarenhet som specialist i tandreglering, Hanna Alnader som nyutbildad tandläkare. Nu får de hjälp till praktik inom Folktandvården i Region Jönköpings län, med målet att få svensk legitimation och bli en yrkesmässig resurs.

– Folktandvården är ett jättebra system för att hjälpa människor med tandhälsan, säger Hanna Alnader som kom till Sverige i oktober 2014 från Hamah i Syrien.

Med hjälp av Folkuniversitets svenskakurs ”korta vägen” blev han inslussad till praktik på Öxnehaga folktandvård. De ursprungliga tre veckorna har blivit åtta månader! Nu har han också fått klart med sommarjobb som tandläkarassistent.

"Behöver alla tandläkare"

– Jättekul, tänkte jag när vi fick förfrågan om praktikplats. Detta är inte bara för Hannas skull utan hela klinikens skull. Detta vidgar våra vyer. Vi behöver alla tandläkare som finns. Vi har inte råd att inte ta vara på den här kompetensen, säger klinikchef Maria Fagerström.

– Jag har fått assistera tandläkarna och tandhygienisterna. Jag har lärt mig jättemycket och hjälper till att tolka när vi har patienter som talar arabiska, säger Hanna.

Roula Awad hade tio års erfarenhet som ortodontist, specialist på tandreglering, när hon för drygt två år sedan kom till asylboende i Bodafors. Efter praktik som allmäntandläkare har hon fått instegsjobb som assistent vid avdelningen för ortodonti i Nässjö.

"Lär mig nya saker" 

– Jag läser svenska och jobbar samtidigt. Det är bra för det är svårt att vara borta för länge från yrket. Jag lär mig nya saker för varje patient, och mina arbetskamrater är som en familj för mig, säger Roula som likt Hanna nu siktar på en ettårig kompletteringsutbildning för svensk legitimation.

– Roula tar mycket eget ansvar hos oss, och vi vill gärna kunna använda hennes kompetens.  Jag tyckte att det var spännande att ta emot henne, och ville hjälpa till, säger klinikchef Karolina Mikkelä Stange.

För Folktandvården är det självklart att skapa praktikplatser för nyanlända när behov finns.

"Praktik värdefullt för oss"

– Vår strategi är att skapa goda förutsättningar för integration, säger Bodil Lundby, tillförordnad HR-chef.  Det kan till exempel handla om att få en praktikplats hos oss. När det finns önskemål  om praktik försöker vi hitta lösningar eftersom det är värdefullt för vår verksamhet. Jag upplever att våra klinikledningar är positiva till att ta emot nyanlända så vi har inga problem med att hitta praktikplatser.

Läs mer:

Roula och Hanna vill bli tandläkare i Sverige