Ta chansen att träffa en forskare på Forskarfredag 29 september 2017

Flera personer står runt ett mikroskop för att studera en fästing.
Hur ser en fästing ut? Biomedicinska analytikern och forskaren Malin Lager lät gymnasieeleverna som besökte Campus Arena detaljstudera i mikroskop under ForskarFredag 2016. Malin finns på plats även i år. Foto: Arkivbild: Johan W Avby

Vad gör en forskare? På Forskarfredag 29 september har allmänheten möjlighet att lära sig mer om den breda forskning som sker i Jönköpings län. Ett 30-tal forskare är engagerade i en rad programpunkter under dagen och kvällen för att berätta om hur de arbetar för att finna ny kunskap.

Över hela Europa genomförs EU-initiativet Researcher's Night för att öka medvetenheten om forskning och forskare hos allmänheten, främst barn och unga. I Sverige finns Forskarfredag på ett 30-tal platser. I Jönköpings län är det Region Jönköpings län som tillsammans med länets kommuner och Jönköping University arrangerar denna vetenskapsfest för sjätte gången. Även Jönköpings läns museum och Upptech är samarbetspartners.

Kombinera arbete och forskning

– Vi vill visa att offentlig sektor arbetar mycket med forskning, och vilka karriärmöjligheter det finns med att kombinera ett praktiskt arbete med forskning. Hälften av forskarna som deltar på Forskarfredag arbetar inom olika verksamheter i Region Jönköpings län, säger Lisa Andersson, kommunikatör på Kommunal utveckling och projektledare för Forskarfredag i Jönköpings län.

Forskarmässa i Campus Arena

Tillsammans med Jönköping University arrangeras en forskarmässa i Campus Arena i Jönköping dit drygt 400 gymnasieelever är anmälda. De kommer bland annat att få lära sig mer om den världsberömda fästingforskning som sker i Jönköpings län, testa programmering, besöka VR-stationer, eller lära sig mer om solbilar, graffiti och möbeldesign samt vilka konsekvenser cannabis får för hjärnan.

Forskare berättar på Höglandssjukhuset

På Höglandssjukhuset i Eksjö finns 5-6 forskare inom Region Jönköpings län på plats i aulan under förmiddagen för att berätta mer om sina arbeten för omkring 250 inbjudna gymnasieelever.

”Labba själva”

Medarbetare från mikrobiologilaboratoriet på Länssjukhuset Ryhov finns på plats för att låta ungdomar ”labba” själva, likaså föreningen Hjärnkoll som pratar om tabun och attitydförändringar kring psykisk hälsa.

– En viktig tanke med Forskarfredag är att barn och ungdomar ska få se att alla kan forska och att allt vi har runt omkring oss faktiskt går att koppla till forskning, säger Lisa Andersson. Vi vill ge en mer nyanserad bild av forskare och forskning, att locka fler att tänka ”det vill jag göra”.

Science Café på Länsmuseet

Under eftermiddagens Science Café på Länsmuseet presenteras så blandade ämnen som hällristningarna på Sagaholm, äldres delaktighet, blindtarmar och EU-migranters vardag.

Science After Work

Klockan 17.00 blir det after work i samtalsform på tacobaren Pablo, Trädgårdsgatan 5 i Jönköping. Forskare får berätta om sin forskning i samtalsform med moderator och publik; här handlar det om mångfald i regional utveckling, barn som växer upp i familjer med våld samt hjärtmedicin.

After School på Upptech

Jönköpings science center, Upptech, håller öppet för familjer och barn klockan 13 till 18 med föreställningar, experiment och aktiviteter. Bland annat får barn och ungdomar prova på programmering och träffa en forskare inom just detta fält. Fritt inträde denna dag. 

 

Läs mer:
ForskarFredag Jönköpings län (nytt fönster)(Extern länk)