Vårdcentralen hjälper invånarna till bra vanor

Margaretha Bjerhag i Vrigstad är med i både gympagrupp och kostgrupp på vårdcentralen, och tränar gärna i gymmet vägg i vägg.
Margaretha Bjerhag i Vrigstad är med i både gympagrupp och kostgrupp på vårdcentralen, och tränar gärna i gymmet vägg i vägg. Foto: Mikael Bergström
Margaretha Bjerhag i Vrigstad är med i både gympagrupp och kostgrupp på vårdcentralen, och tränar gärna i gymmet vägg i vägg. Vibe Ramberg, vårdenhetschef och Elina Rehn, hälsovetare på Sävsjö vårdcentrals filial i Vrigstad, är måna om att slussa invånarna till lämplig grupp för träning eller kosthjälp.

För invånarna i Vrigstad är det naturligt att vända sig till vårdcentralen för att få hjälp med att förändra sin livsstil. Oavsett det handlar om fysisk aktivitet, kost eller socialt umgänge, finns grupper anpassade för äldre deltagare.

– Jag riktigt längtar efter måndagsgympan. När jag kommer hem efteråt mår jag jättebra. Dessutom blir det socialt när jag träffar de andra, säger Margaretha Bjerhag, som bor strax utanför Vrigstad.

Vi möter henne i gymmet, vägg i vägg med vårdcentralen, där hon gärna är och tränar. Hennes mål är att behålla sin fysiska hälsa.

– Vi är mest pensionärer i min ålder som tränar smidighet, rörlighet och balans.

Dessutom har Margaretha gått med i vårdcentralens kostgrupp.

– I samband med mitt hälsosamtal fick jag veta att den skulle starta. Vi varvar föreläsningar och träning, vilket är jätteintressant. Jag lär mig mer om fibrer, grönsaker, vitaminer och olika fetter. I matvanekollen på Livsmedelsverkets hemsida matade jag in allt jag åt och drack under en vecka. Resultat var riktigt bra!

För medarbetarna på Vrigstad läkarmottagning, idag en filial till Sävsjö vårdcentral, är det självklart att slussa patienter vidare till någon av de grupper som finns på vårdcentralen eller i samhället, ibland som ett resultat av hälsosamtalet.

– Vi startar grupper utifrån de behov som finns. Vi har också utbildat många medarbetare i hälsosamtal, vilket gör det naturligt att tänka på hälsoinsatser i samband med alla besök på vårdcentralen, säger vårdenhetschef Vibe Ramberg.

Mattias Jonsson, folkhälsoplanerade på Region Jönköpings än, är imponerad av arbetet i Vrigstad.

– Det är ett mycket gott exempel på primärvårdens arbete med personcentrerad vård och att lyssna till befolkningens behov. Kan vi stödja människor till ett mer aktivt och hälsosammare liv så får det stor betydelse för människors hälsa samt stora samhällsvinster.

Läs mer och se film:
Vårdcentralen hjälper invånarna till bra vanor