Här bekämpas tandtrollen tillsammans

Här bekämpas tandtrollen tillsammans

Bar borstar tänder i förskolan efter frukost varje dag
Varje dag efter frukost så borstar barnen på Tahe förskola i Taberg tänderna tillsammans. Förskollärare Lena Isaksson ser till så att Elsa, Adrian, Sally och Anton får rätt tandborste, alla har sin egen, med en lagom mängd tandkräm på. Foto: Johan W Avby

Förskoleperioden är den mest kariesaktiva perioden i en människas liv. Men genom Folktandvårdens projekt ”Tillsammans mot tandtrollen”, där förskolebarnen varje dag får borsta tänderna efter frukost, har väldigt goda resultat uppnåtts.

 Vi är helt unika bland Sveriges regioner eftersom vi har samarbete med nästan alla förskolor i hela länet och det känns fantastiskt, säger Agneta Vinge, klinikchef på Norrahammar Folktandvård och Folktandvårdens barntandvårdsstrateg.

Finns många frågor

Det märks att barnen på Tahe förskola i Taberg har många funderingar kring det här med munhälsa. Varför luktar hundar illa i munnen? Vem är tandfén? Och hur stora är egentligen tandtroll?
 Jag tror dom är stora som bussar, säger Anton, 5 år, och viftar brett med armarna för att visa hur stora de är.
Hans gissning röstas snabbt ned av kompisarna Elsa, 4 år, Adrian, 5 år och Sally, 4 år.
 Nej, dom är små för annars skulle dom inte få plats i munnen, konstaterar Sally.
De andra nickar medhållande. Överens är barnen i alla fall om att alla tandtroll har svans.

Borstar varje morgon

Frukosten har precis avslutats på avdelningen Topasen och medan de sista smulorna torkas bort från bordet, delar förskolläraren Lena Isaksson ut ett gäng färgglada tandborstar. Alla barnen har sin egen, noggrant uppmärkt med namn. För den här morgonen, precis som varje morgon efter frukost, står tandborstning näst på schemat.

 Vi har aldrig problem med att barnen inte vill borsta, vi gör det tillsammans som en naturlig grej, säger Lena.

Hon klickar ut flourtandkräm på en assiett, samma antal klickar som barn runt bordet och alla doppar sin tandborste. Skramlet och pratet från frukosten mattas av och ersätts snart av ljudet av tandborstning. 

 Får ni med alla tänder nu, även de stora längst in? frågar Lena och barnen nickar entusiastiskt.

Tackar förskolepersonalen

I 15 år har projektet ”Tillsammans mot tandtrollen” pågått och i dag borstar nästan alla förskolebarn i Jönköpings län, tänderna efter frukost. Projektet är ett samarbete mellan Folktandvården och i stort sett alla länets förskolor, fritidshem och familjedaghem. Det utgör en viktig del av Folktandvårdens folkhälsouppdrag kring god munhälsa och projektet har nu blivit ett uppskattat och varaktigt samarbete.

 Vi är så otroligt tacksamma för arbetet som personalen ute hos barnen utför. Att vi kan göra detta tillsammans för barnens bästa är enormt fint, säger Agneta Vinge.

Medvetenhet ger stor vinst

Just idag är tandsköterskan Eleonora Neij från Norrahammar Folktandvård på besök på förskolan och fyller på förrådet med tandborstar och fluortandkräm. Hon säger att tandborstningen på förskolan inte ersätter tandborstningen hemma, utan ska ses som ett komplement.

 Att vi redan i tidig ålder gör barnen medvetna om hur viktig munhälsan är ger en stor vinst både på individ- och samhällsnivå. Att borsta tänderna varje dag ska vara lika självklart som att ta på sig kläder, så vill vi att barnen ska tänka.

Hygienen viktig

Två minuter har gått och barnen lägger ifrån sig sina tandborstar. Förskoleläraren Lena plockar vant ihop dem och tvättar dem noggrant. Hygienen tas på största allvar och tandborstarna torkar sedan i specialtillverkade ställ utan att nudda varandra.

Det märks när pratet kommer igång igen att Elsa, Adrian, Anton och Sally, trots många funderingar om munhygienen, har stenkoll på varför det är så viktigt med tandborstning varje dag.

 För att tänderna ska bli rena och för att man inte ska tappa dom när man blir jättegammal, säger Elsa.
 Och man ska ha tandkräm med fluor i för tandtrollen tycker inte om den smaken, säger Adrian.