Lediga jobb i Folktandvården och intresseanmälan

LIA i Folktandvården

En kvinnlig tandläkare står böjd över en patient i behandlingsstolen. Bredvid henne står en manlig tandsköterska.
Foto: Johan Werner Avby

Praktik är det bästa sättet för dig att prova på hur det är att jobba inom ditt framtida yrke. Som tandsköterskestudent tar vi emot dig under din LIA-period. Välkommen till lärorika veckor i den kliniska miljön – på riktigt!

Det är kanske nu du knyter dina första kontakter. De där som blir avgörande för den närmsta framtiden efter dina studier. Vi ser på vårt möte med dig som ett välkomnande av en ny framtida kollega. Det är vad vi hoppas på.

Vi växer av att handleda dig

Vi vet att det kan kännas lite nytt och nervöst i den kliniska miljön. Vi tror att du och många andra värderar en trygghet och nära handledning. Så att du kan ställa alla de tusen frågor som vi vet snurrar i ditt huvud – och få feedback direkt. För det är ju när du vågar frågar oss som du lär dig.

I Folktandvården satsar vi just nu på att utbilda rätt handledare till dig. Den kunniga tandsköterskan som ska leda dig i ditt arbete. Kanske är hon precis nyutexaminerad eller så har han redan jobbat fler år inom sitt yrke. Oavsett vad vill vi se dig utvecklas hos oss. 

Testa på att jobba i team

För oss är det viktigt med någon som välkomnar dig till jobbet. Vi vill att du snabbt ska känna dig som en av oss och förstå det fantastiska i att jobba med andra. Tillsammans lär vi av varandra och du blir en del av något större hos oss. Vilka förväntningar finns på dig som färdig tandsköterska? När du jobbar i team kommer du se och förstå hur viktig du är i din roll. Praktiktiden kommer göra dig otroligt mycket mer säker och trygg i ditt yrke. Vänta ska du få se! Du har en spännande resa framför dig. 

Citat

Vad får du göra hos oss?

Var i dina studier du är och hur arbetet flyter på under din praktiktid avgör vad du får göra under dina veckor. Du kanske inte får göra allt, men vi vet att huvudet och händerna kommer ha fullt upp att lära sig allt nytt ändå. Vi är väl medvetna om de lärandemål du ska klara av under din tid hos oss och vi försöker därför göra allt så bra vi kan för att du ska lära dig så mycket som möjligt.

Lär känna ditt nya yrke under LIA 1

Under dina första veckor hos oss vill vi att du ska förstå din egen och andra yrkesroller. Du tränar på att jobba i team och lär dig arbetsprocesser och kvalitetskriterier. Yrket är fortfarande väldigt nytt för dig och under tiden hos oss får du en större förståelse för din framtida arbetsplats och ditt uppdrag som tandsköterska. Hygienrutiner, mottagandet av patienter och administrativa arbetsuppgifter är nya för dig och det kommer du lära dig under dina veckor hos oss. Du får också prova på att assistera vid enklare tandvårdsbehandlingar.

Se lösningar och ta ansvar under LIA 2

Du har hunnit lära dig mer om din yrkesroll och kan titta med nya ögon på din framtida arbetsplats och vardag. När du nu har växt i din roll har du också ett större ansvar att följa hygienrutiner och smittskyddsarbete. Dina tidigare erfarenheter av praktik gör dig mer bekväm med patienter och du kan ge råd om munhygien. I de situationer som uppstår kan du nu se lösningar på problem och olika svårigheter som uppstår. Dina färdigheter i att utföra profylaktisk behandlingar växer. Du fortsätter att assistera vid behandlingar och växer i varje situation. 

Jobba på egen hand under LIA 3

Under din sista LIA-period praktiserar du som snart färdig tandsköterska. Det är vi medvetna om och du får röra dig mer i arbetet på egen hand och assistera utan handledare. Dina kunskaper är mer fördjupande och du har lätt för att jobba i team. Dina teoretiska kunskaper kan du nu omsätta i praktiken. Du är bekväm i din roll. Under din sista LIA-period har du möjlighet att vara 1-2 veckor på en specialisttandvårdsklinik om du önskar. 

Tandsköterskeyrket är otroligt brett och många uppgifter är nya länge. Ditt framtida arbete är viktigt!

Kontaktperson för LIA

Catrine Carlsson

Catrine Carlsson
LIA-ansvarig
catrine.carlsson@rjl.se