Möt Folktandvårdens medarbetare

Ammar jobbar som tandläkarassistent på Tranås Folktandvård

Ammar jobbar som tandläkarassistent på Tranås Folktandvård
Foto: Julia Lindster

Jag heter Ammar Hamdan Aldasouki och arbetar som tandläkarassistent på Tranås Folktandvård. Just nu studerar jag till svensk tandläkarlegitimation. Jag trivs jättebra här och vill fortsätta här på kliniken efter min legitimation.

Varför jag valde yrket

När jag var yngre visste jag inte vad jag ville jobba med och tandläkaryrket var inte självklart för mig, trots att både min pappa och bror jobbar som tandläkare. Pappa har mycket kunskap och motiverade mig att söka till tandläkarutbildningen. Jag blev antagen och har aldrig ångrat mitt val. Jag tycker om hantverket, inte bara medicin. Det är ett kreativt jobb och det gillar jag. Jag vill framförallt kunna hjälpa andra! 

Jag är född i Syrien och har bott i Sverige i tre år. Det var i Syrien jag utbildade mig till tandläkare och 2012 blev jag färdigutbildad. Till Tranås kom jag hösten 2015. Jag ville praktisera på Folktandvården och gick själv till Tranås Folktandvård där jag träffade Annette (klinikkoordinator). Jag berättade att jag läser grundläggande svenska och frågade om praktik. Annette, min handledare från Arbetsförmedlingen och jag träffades och det slutade med att jag fick göra min språkpraktik på kliniken. Nu jobbar jag som tandläkarassistent och hoppas en dag kunna arbeta som tandläkare här.

Vägen till legitimation

För att kunna jobba som tandläkare i Sverige behöver jag en svensk tandläkarlegitimation. I Folktandvården är jag med i ett projekt som kallas Vägen till legitimation som hjälper mig att klara språkproven. Det är jag och fyra andra tandläkarassistenter från olika kliniker i länet. Varje månad träffas vi tre tisdagar på Nässjö Folktandvård tillsammans med en tandläkare som lär oss teori. Vi får hjälp med svenskan och kan ställa frågor. Vi pratar om allt från patientfall och terapiplan till medicin och pedodonti. Det hjälper mig väldigt mycket.

Mitt mål är att få svensk tandläkarlegitimation. Det kan jag få först om jag klarar kunskapsprovet eller kompletteringsprogram för utländska tandläkare. Jag vet vad jag vill och det finns inget som är omöjligt! Jag fokuserar väldigt mycket på proven och pluggar hårt för att klara det.

Om arbetsplatsen

Jag jobbar på Tranås Folktandvård och trivs jättebra! Här är vi nio tandsköterskor, två tandhygienister och två tandläkare. Vi har också tandläkare från andra kliniker som kommer och jobbar hos oss. Jag arbetar som tandläkarassistent och är som en extra resurs på kliniken.

I Tranås är vi som en stor familj! Vi hjälper varandra, lär av varandra och respekterar varandra. Alla är lika mycket värda och vi har så roligt ihop. Det är också lätt att komma in i gemenskapen om man är ny. Vi gör en del aktiviteter utanför jobbet också. Går på bio, på tipspromenader och gör annat tillsammans. Allt är jättebra här och jag vill fortsätta här på kliniken efter att jag har fått min legitimation.

Jobbet på klinik hjälper mig att lära mig språket

Jag jobbar på olika ställen på och utanför kliniken. Till exempel besöker vi skolor och äldreomsorg. På kliniken jobbar jag bland annat i sterilen och assisterar tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor.

I tidboken har jag ett schema för varje arbetsdag så jag vet vad jag ska göra. Jag hjälper också till att se över material vi har på kliniken om det behöver beställas mer. Då och då får jag hjälpa till att jobba som tolk när vi får akuta patienter eller när tolk behövs. Här på Tranås Folktandvård vill mina medarbetare att jag ska jobba så mycket som möjligt för att kunna lära mig systemet. Men jag hjälper gärna till att tolka när det behövs.

I början kunde jag inte så mycket, men under tiden har mina vänner här på kliniken lärt mig mycket om språket och systemet. Ibland frågar de mig om hur jag gör och jag kan visa hur jag har lärt mig. Vi lär av varandra!

Råd eller tips till andra som vill jobba med det du gör

Tandläkaryrket är mitt liv. Det är en mix mellan medicin och konst. Det är som att vi målar leenden på patienternas ansikten. Många som inte vet kanske tror att tandvårdsyrket bara är rutinarbete. De som bara behandlar tänder kanske känner rutin. Om man behandlar patienter blir det ingen rutin. För alla är olika och i olika behov av hjälp. Då lär man sig något nytt varje dag.

Som tandläkare tror jag det är viktigt att fråga sig varför man gör detta. Gör jag det för att hjälpa andra? I vårt yrke jobbar vi för att göra livet bättre för våra patienter. De som inte kan äta för att de saknar tänder eller de som inte kan le för att deras tänder sitter på fel sätt. Också de som inte kan sova för att de har så ont. Det betyder mycket för mig. Jag kommer ihåg en patient som kom till mig i Syrien. Han kunde inte le för att hans tänder hade förstörts, men efter en månad av behandling tittade han i spegeln och grät och sa till mig att nu kan han åka hem och kyssa sin fru. Han kan le nu och skratta.

Jag gillar mötet med patienterna

Vi behandlar patienten innan vi behandlar tänder. En del patienter känner inget behov att prata när de kommer hit. Det finns olika patienter. Vi måste veta vilken patient det är. Så är det med barn. En del måste man vara snabb med för de har inget tålamod att sitta still och en del måste man bygga förtroende med. Man måste känna in vad det är för patient. Det tycker jag är det viktigaste. Om jag gör det på fel sätt kommer de inte tro på mig som tandläkare och kanske inte på någon tandläkare efter det. Det är mycket psykologi och det gillar jag mycket!

Jag trivs jättebra i Tranås. Ni som vill studera till tandvårdsyrken, lycka till med era studier. Jag hoppas att ni kommer och jobbar med oss en dag.

Hur går man vidare om man vill jobba som tandläkare inom Folktandvården, Region Jönköpings län?

Om du är intresserad av att jobba inom Folktandvården, Region Jönköpings län är du är välkommen att söka något av våra lediga, utannonserade jobb. Om det inte finns något ledigt jobb som passar dig just nu är du välkommen att höra av dig till någon av våra kontaktpersoner inom rekrytering.

Lediga jobb inom Folktandvården

Hur går man vidare om man vill utbilda sig till tandläkare?

Utbildningar för att bli tandläkare finns på fyra orter i Sverige; Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö. På en av Skolverkets webbplatser hittar du mer information om utbildningarna.

Tandläkarutbildning, utbildningsinfo.se (Extern länk)(Extern länk)