Möt Folktandvårdens medarbetare

Anna jobbar som tandsköterska på Badhuset Folktandvård, Huskvarna

Anna jobbar som tandsköterska på Badhuset Folktandvård, Huskvarna
Foto: Julia Lindster

Jag heter Anna Johndin och jobbar som tandsköterska på Badhuset Folktandvård i Huskvarna. Jag trivs jättebra med mitt yrkesval och mina arbetsuppgifter är mycket varierande, vilket innebär ständig utveckling och nya utmaningar!

Varför jag valde yrket

Jag jobbade med hudvård innan jag började utbildningen till tandsköterska 2005, så jag har alltid jobbat med människor. Jag kände att jag ville göra något annat men samtidigt ville jag fortsätta jobba med människor – för människor. Jag är utbildad undersköterska i botten men kände att det passade mig bättre att jobba förebyggande, med friska människor. Jag hade kommit i kontakt lite med tandsköterskeyrket tidigare och när jag upptäckte att utbildningen fanns så nära mig så valde jag att söka.

Visste inte att tandsköterskeyrket var så brett

Under utbildningen upptäckte jag hur brett tandsköterskeyrket är. Man behöver vara insatt i så mycket och ha koll på det mesta och det är det som är så roligt! Man får verkligen hela bredden inom allmäntandvård. Jag gjorde två av mina fyra praktiker på Badhuset Folktandvård i Huskvarna och det var efter det som jag fick jobb här. 

Brinner extra mycket för barntandvård

När man började jobba så upptäckte man ännu mer att tandsköterskeyrket är ett väldigt brett yrke, det var många roliga arbetsuppgifter som ingick som jag inte visste om innan. Förutom att assistera tandläkaren har jag bland annat hand om extern verksamhet och besöker förskolor och skolor i vårt område en dag i veckan, under vissa perioder blir det oftare. Där informerar jag om tandvård och fluorlackar barnens tänder. Syftet är att barnen ska få med sig budskapet att tänder är viktigt. Vi vill förbereda barnen inför tandläkarbesöket så att de får en positiv bild av tandvården och ska tycka att det är spännande att komma till oss. Detta är en jätterolig del i min tjänst!

Jag är också superanvändare för vårt journalsystem på kliniken, vilket innebär att jag är extra ansvarig och ger mina kollegor support vid behov.

Om arbetsplatsen

Badhuset Folktandvård är en jättebra arbetsplats. Jag har jobbat här i snart i 10 år! Kliniken är belägen mitt i centrala Huskvarna. Vi är bortskämda med fina ljusa lokaler i ett K-märkt hus med gamla anor. Som namnet avslöjar så har det varit just ett badhus.

Vi har 14 behandlingsrum och är i skrivandets stund 35 stycken i personalstyrkan, fördelat på tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor. Vi är en ”blandad arbetsplats” – både män och kvinnor med olika bakgrund, erfarenhet och i olika åldrar arbetar här. Stämningen här är mycket god och ofta hörs glada skratt från personalrummet. Vi har den så kallade ”Badhusandan” som vi är väldigt stolta över. ”Badhusandan” innebär att vi har en god stämning och öppet klimat med högt i tak. Hos oss är alla oavsett yrkeskategori lika viktiga och vi hjälps åt för att patienten ska få god vård och för att vi ska fortsätta ha en bra arbetsmiljö.

På vår klinik har vi bland annat personal med spetskompetens inom bland annat protetik, möjlighet att behandla tandvårdsrädda och barn under lustgassedering och möjlighet att ta panoramaröntgen.

Här kan du läsa mer om vår klinik:

Jobba på Badhuset Folktandvård Huskvarna

Råd eller tips till andra  som vill jobba med det du gör

Är man utbildad tandsköterska kan jag verkligen rekommendera att söka sig till vår klinik.

Funderar man på att utbilda sig till tandsköterska, har lätt för att möta olika typer av människor och har god planeringsförmåga så tycker jag att man ska satsa på tandsköterskeyrket. Som tandsköterska möter man alla typer av människor i alla olika åldrar. Man behöver ha god planeringsförmåga och kunna ligga steget före. Det är en fördel om man tränar eftersom man behöver ha god fysik då man ibland får stå och sitta i lite konstiga ställningar. Vi jobbar ju i team så det är A och O att man är bra på att samarbeta. Tandsköterskeyrket är väldigt socialt, gillar man att möta folk och ta hand om människor är det ett jätteroligt yrke!

Hur går man vidare om man vill jobba som tandsköterska inom Folktandvården, Region Jönköpings län?

Du är välkommen att söka något av våra lediga, utannonserade jobb. Om det inte finns något ledigt jobb som passar dig just nu är du välkommen att höra av dig till någon av våra kontaktpersoner inom rekrytering.

Lediga jobb inom Folktandvården

Hur går man vidare om man vill utbilda sig till tandsköterska?

Utbildningar för att bli tandsköterska finns i hela Sverige.
På en av Skolverkets webbplatser hittar du mer information om utbildningarna.

Tandsköterskeutbildning, utbildningsinfo.se(Extern länk)