Möt Folktandvårdens medarbetare

Delin jobbar som tandläkare på Sävsjö Folktandvård

Dehlin Shokur jobbar som tandläkare på Sävsjö Folktandvård.
Foto: Julia Lindster

Jag heter Delin Shokur och jobbar som tandläkare på Sävsjö Folktandvård. Jag lärde känna kliniken under tre veckors sommarjobb och fick efter min examen frågan om jag ville komma tillbaka. Jag önskar att alla fick uppleva en sådan arbetsplats någon gång i livet. Jag är tacksam över att få vara del av detta goa gäng.

Varför jag valde yrket

Jag är uppvuxen i Göteborg och gick även tandläkarutbildningen på Göteborgs Universitet. Examen tog jag i december 2017. Hur hamnade du i Sävsjö tänker ni säkert nu? Jo, det ska jag berätta för er.

Mellan termin 9 och 10 på utbildningen har man chansen att söka sommarjobb som tandläkare med tillfällig legitimation. På så sätt kan man doppa tårna försiktigt i tandläkarpoolen och få känna på hur det faktiskt är att börja jobba som tandläkare. Jag sökte sommarjobb åt höger och vänster i landet och blev uppringd bland annat från Sävsjö Folktandvård. Spännande tänkte jag! Packade ihop mina väskor och åkte mot Sävsjö där jag jobbade under tre veckor i juli 2017. 

Så tog min tandläkarkarriär fart

Efter min tid i Sävsjö var det dags att börja den tionde och sista terminen på tandläkarutbildningen. En dag under hösten blev jag tillfrågan om jag skulle vara intresserad av att komma tillbaka till Sävsjö efter examen. Under mitt sommarjobb fick jag tid att lära känna alla på kliniken och de fick tid att ”känna” av mig som person också. Eftersom jag trivdes så bra så tackade jag självklart ja till jobbet och vips så hade jag fått mitt första jobb som tandläkare!

I februari 2018 flyttade jag alltså ut till lilla charmiga Sävsjö och började första dagen av min tandläkarkarriär!

En framtid inom estetisk tandvård

Jag upplever tandläkaryrket som mångsidigt och spännande. Dock finns det naturligtvis delar jag tycker är roligare än andra. Jag har alltid intresserat mig för skönhet och inom tandläkaryrket är det närmaste man kommer skönhet estetisk tandvård och protetik. I framtiden vill jag nischa mig inom estetiska behandlingar eftersom jag tycker det är kul att få omvandla patienters bett och ge dem nya leenden.

Om arbetsplatsen

När man tänker på lilla Sävsjö så tänker man kanske att Folktandvården i Sävsjö på något sätt representerar den lilla tätorten – och då tänker man fel! I Sävsjö har vi tolv behandlingsrum och är åtta tandläkare, tre tandhygienister (varav en är klinikchef), elva tandsköterskor, två receptionister och en klinikkoordinator (som också är tandhygienist i botten). Vi är alltså ett stort och härligt gäng, vilket är jättekul!

Det jag upplever som mest unikt med min arbetsplats är stämningen vi har på kliniken. Det skrattas alltid i något hörn av kliniken och sådant smittar verkligen av sig. Är man glad och har roligt på jobbet så orkar man mycket mer. Det som dock verkligen imponerat på mig är hur extremt hjälpsamma alla är. Ni vet när man hamnar i en kris; det kör ihop sig med en patient, det blir inte som man tänkt sig och så vidare? Då finns det alltid någon som ställer upp och underlättar och hjälper till, oavsett vad det är.

I Sävsjö ställer vi upp för varandra och har varandras rygg. Jag önskar att alla fick uppleva en sådan arbetsplats någon gång i livet. Jag är tacksam över att få vara del av detta goa gäng.

Handledning som motiverar mig att bli bättre varje dag

Flera av oss har flyttat hit från större städer i Sverige och är relativt nya i yrket. Vad är det man som ny tandläkare värdesätter högt i början av sitt arbetsliv? Jo, handledning! När man stöter på svåra fall, men även enklare frågor kan det vara en trygghet att i början få diskutera detta med någon som är mer erfarenhet och kunnig; detta för att man skall få en stabil grund att bygga sin karriär och kunskap på. Som nyexaminerad tandläkare har man mycket lite klinisk erfarenhet med sig från universitetet och det väger därför tungt att i början kunna rådfråga sina kollegor och handledare inför terapiplaner.

Vår handledare i Sävsjö heter Eva Örn. Hon vägleder oss nya tandläkare med både hjärta och själ. Eva är mycket mer än en handledare; hon motiverar oss till att bli bättre varje dag bara genom sitt sätt att vara som person.

Vi lär av varandra

Eva brukar bjuda in tandläkare från grannklinikerna i Jönköpings län till något vi kallar för ”temamöte”. Våra temamöten har, som ni kanske förstår, olika teman beroende på vad vi känner för att prata om. Det kan vara debitering, svåra vuxenfall, endodonti, små barn med karies, kirurgi och protetik – ja, ni fattar grejen!

Vi samlas cirka fyra fredagar om året och har möjligheten att dela med oss av olika fall. Jag tycker personligen att det är väldigt givande och intressant att få sitta med en grupp tandläkare med olika.

Råd eller tips till andra som vill jobba med det du gör

Tandläkaryrket är ett väldigt brett yrke med oändliga möjligheter. Mitt råd till dig som är nyfiken på att utbilda dig till tandläkare är att det är viktigt att tycka om mötet med människor; även om tandläkaryrket innebär mycket pilligt arbete så är en av de största bitarna själva patientkontakten. Utbildningen må vara lång men den är mycket rolig, varierande och utvecklande på alla plan.

Hur går man vidare om man vill jobba som tandläkare inom Folktandvården, Region Jönköpings län?

Om du är intresserad av att jobba inom Folktandvården, Region Jönköpings län är du är välkommen att söka något av våra lediga, utannonserade jobb. Om det inte finns något ledigt jobb som passar dig just nu är du välkommen att höra av dig till någon av våra kontaktpersoner inom rekrytering.

Lediga jobb inom Folktandvården

Hur går man vidare om man vill utbilda sig till tandläkare?

Utbildningar för att bli tandläkare finns på fyra orter i Sverige; Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö. På en av Skolverkets webbplatser hittar du mer information om utbildningarna.

Tandläkarutbildning, utbildningsinfo.se (Extern länk)(Extern länk)