Möt Folktandvårdens medarbetare

Jenny jobbar som tandhygienist på Gislaved Folktandvård

Jenny jobbar som tandhygienist på Gislaved Folktandvård
Foto: Julia Lindster

Jag heter Jenny Korpisalo och jobbar som tandhygienist på Gislaved Folktandvård. I min roll som tandhygienist klappar mitt hjärta extra mycket för äldre. Jag är därför väldigt glad över att vara klinikansvarig för ett fluorprojekt inom Folktandvården, Region Jönköpings län som bidrar till förbättring.

Varför jag valde yrket

Jag har alltid velat jobba inom vården på något sätt men visste inte exakt med vad. Det var faktiskt min mamma som tog upp tandvården när jag grubblade som mest över vad jag ”skulle bli när jag blir stor”. Det tyckte jag verkade spännande och tog kontakt med tandvården som ledde till en dag för auskultation, sen bestämde jag mig för att det var tandhygienist jag ville bli! 

Jag tog examen 2011 från Hälsohögskolan i Jönköping och har innan jag började här även jobbat på Smålandsstenar Folktandvård och en sväng på en privat klinik i Gnosjö. Jag sökte inte jobb aktivt under tiden jag jobbade privat, men en dag svepte en jobbannons förbi i mitt flöde på Facebook. Gislaved Folktandvård sökte en tandhygienist och det var min vän Lina, som då jobbade som tandläkare på kliniken, som hade delat annonsen. Jag bor i Gislaved och tanken på att söka nytt jobb hade funnits ett tag. Jag bestämde mig för att söka jobbet och fick det!

Brinner extra för äldre

Min vardag på kliniken innebär flera spännande möten med patienter i olika åldrar. Det kan vara allt ifrån undersökningar, tandstensborttagning och även ibland viss akutbehandling i form av till exempel provisoriska fyllningar. Ingen dag är den andra lik.

Mitt hjärta har alltid klappat lite extra för våra äldre. Jag har på kliniken ansvar för ett fluorprojekt som folktandvården inom Region Jönköpings län har. Jag har informerat vårdpersonal på äldreboendena i mitt område om vikten av extra fluorskölj till våra äldre. Samarbetet har fått positiv respons och det betyder mycket för mig, men också för hela Folktandvården.

Mitt uppdrag har utökats inom äldretandvården och jag har nu även börjat i äldretandvårdsteamet där mitt ansvar, ihop med en kollega, är att utföra profylax ute på våra äldreboenden runtom i länet. Först görs en munhälsobedömning av våra uppsökande tandhygienister som screenar våra äldres munhälsa på sina boenden eller i det egna hemmet. Därefter bedöms individens behov av extra profylax och dessa får då ett erbjudande om att jag kan komma ut till dem och ta bort supratandsten i den mån det går, polerar och lägger fluorlack. För att individen ska vara berättigad till detta krävs att de har rätt till Nödvändig tandvård.

Detta har varit mycket uppskattat av både patienten i fråga, patientens anhöriga och även personal på boendet.

Profylaxen är en viktig insats för att bibehålla en god munhälsa och ett gott munstatus.

Om arbetsplatsen

På Gislaved Folktandvård är vi 20 stycken härliga medarbetare som tillsammans jobbar för att hjälpa våra patienter på bästa sätt med sin munhälsa. Här finns mycket erfarenhet att tillgå och vi ställer alltid upp för varandra när någon behöver hjälp.

Nästintill varje vecka har vi terapimöte för tandläkare och tandhygienister där vi tar upp och diskuterar patientfall eller om det är något specifikt vi funderar över oss behandlare emellan. Ett mycket bra möte där vi återigen kan tillhandahålla varandras kunskaper.

Möjlighet till kompetensutveckling

Det är viktigt att vi håller oss uppdaterade med ny forskning och material samt vad som generellt händer i tandvårdsvärlden utanför Gislaveds väggar. Varje år kommer det ut en kurskatalog med interna kurser för oss inom Folktandvården, Region Jönköping. Där kan vi välja att söka kurser som intresserar oss och som vi vill fördjupa oss i.

Vi har haft förmånen att få åka på Tandhygienistdagarna tillsammans för att se och lyssna på det senaste inom tandvården. Att kombinera kompetensutveckling med aktiviteter som ger oss tid att umgås med varandra är super! Vi trivs väldigt bra ihop.

Råd eller tips till andra som vill jobba med det du gör

För att jobba som tandhygienist ska du tycka om att arbeta med människor. Vi träffar både barn, ungdomar, vuxna och äldre. Alla har olika behandlingsbehov och förutsättningar för att klara av sin munvård vilket gör att vi som tandhygienister (och övrig tandvårdspersonal) får anpassa oss därefter. På så sätt blir yrket både varierande, utmanande, utvecklande och roligt! 

Hur går man vidare om man vill jobba som tandhygienist inom Folktandvården, Region Jönköpings län?

Om du är intresserad av att jobba inom Folktandvården, Region Jönköpings län är du är välkommen att söka något av våra lediga, utannonserade jobb. Om det inte finns något ledigt jobb som passar dig just nu är du välkommen att höra av dig till någon av våra kontaktpersoner inom rekrytering.

Lediga jobb inom Folktandvården

Hur går man vidare om man vill utbilda sig till tandhygienist?

Utbildningar för att bli tandhygienister finns på flera orter i Sverige. På en av Skolverkets webbplatser hittar du mer information om utbildningarna.

Tandhygienistutbildning, utbildningsinfo.se(Extern länk)(Extern länk)