Möt Folktandvårdens medarbetare

Malin jobbar som tandläkare på Gnosjö Folktandvård

Porträtt av Malin Yap. Hon har ljust gröna arbetskläder på sig och hon sitter i ett behandlingsrum.
Foto: Julia Lindster

Jag heter Malin Yap och jag arbetar som tandläkare på Gnosjö Folktandvård men tjänstgör även på Gislaved Folktandvård – en bra möjlighet att se en annan klinik och lära från kollegorna där, utan att byta grundarbetsplats. I detta yrke är man nämligen aldrig färdiglärd!

Varför jag valde yrket

Varför blev jag tandläkare? Jag tog examen från tandläkarprogrammet vid Göteborg Universitet i januari 2017. Vägen till yrket var inte spikrak. Jag började på Chalmers i Göteborg där jag pluggade till civilingenjör i kemiteknik i nästan två år. En dag gjorde jag en lista över vad det var jag verkligen ville göra under en arbetsdag. Detta var min lista:

  1. Jobba med människor
  2. Lösa problem, stora och små
  3. Jobba praktiskt

Efter lite fundering visade det sig att tandläkare var det perfekta yrket – så det var bara att byta! 

Om arbetsplatsen

2018 stod vår nyrenoverade klinik i Gnosjö klar. Lokalerna är väldigt fina och vi får mycket komplimanger från alla som besöker oss. 

Förutom vårt fina väntrum är en av mina favoriter vår steril. Den ligger mitt i kliniken och är helt öppen. Detta ger en transparens gentemot våra besökare, men det underlättar även det dagliga arbetet när det tydligt syns när autoklav/disk är färdig eller kan startas. Flödet blir bättre, enligt oss.

Det är viktigt att de som besöker oss får ett trevligt bemötande och känner sig välkomna. Det gör man verkligen hos oss och i våra ljusa härliga behandlingsrum. På vår klinik finns helt ny utrustning och bekväma behandlingsstolar. Det ger oss som tandvårdspersonal en roligare arbetsmiljö och patienterna en bättre upplevelse.

Utmaningar i vardagen

På två år har vi gått från att ligga back i revisionsundersökningar och ha en lång kö till det motsatta. Nu kan vi med stor stolthet säga att vi kallar våra patienter i tid, och att vi inte längre har någon kö. Detta hade inte gått utan en gemensam vilja och tro på att det går! Några faktorer som bidragit till att vi lyckades är:

  • Vi har lyckats rekrytera och behålla tandläkare och tandhygienister.
  • Stenhårt fokus på RAK (Rätt Använd Kompetens) och har på så vis lyft >90% av våra revisionsundersökningar till våra hygienister.
  • Arbete med våra kallelser. Rätt patient kallas till rätt medarbetare och i rätt tid.
  • En schemaomläggning gav ökad tillgänglighet för våra patienter och möjlighet för oss att utnyttja våra rum effektivt.

Det ser så lätt ut på papper men verkligheten kan bitvis vara annan. Tack vare ett kanonarbete av ledning och medarbetare har vi tillsammans gjort det möjligt för oss att lyckas med detta, och vi är enormt stolta!

Min syn på rollen som tandläkare

Att vara tandläkare innebär inte minst att aldrig sluta lära sig. Ska vi hinna med våra patienter kan vi inte fördjupa oss i kurser varje vecka, men vi kan lära oss av varandra. Vi har regelbundna terapimöten med planering och diskussion kring patientfall i vårt grupprum. Planeringen sker gemensamt med tandläkare och tandhygienister för att komma fram till de bästa alternativen för våra patienter. Att jobba med tandvård innebär också att skapa bra teamarbete och att lyckas tillsammans.

Nära den personliga sfären

Många patienter upplever det som obehagligt att komma till tandvården. Sätter vi oss i deras position är det kanske inte så konstigt. Att personer som vi inte känner sitter långt in i vår personliga sfär. Hur många låter ens sin familj titta dem i munnen? Lägg till alla moment och behandling som kanske låter, känns, luktar och smakar illa.

För vissa är det så jobbigt att de undviker tandvården. Det är dessa patienter jag verkligen brinner för. Att få tillbaka dem till oss så vi kan ge dem en chans till god munhälsa, trots deras rädsla!

Ge tillbaka kontrollen

De flesta av mina patienter som uppger tandvårdsrädsla säger att det är väldigt utlämnande att komma till tandläkaren. Bristen på kontroll och risken för smärta är andra vanligt nämnda orsaker.
Mitt och min sköterskas jobb är att ge patienten lite av kontrollen tillbaka genom att berätta vad vi gör och varför, ge ordentligt med bedövning och skynda långsamt fram.

Enklare behandlingar gör vi först, sedan ökar vi svårighetsgraden succsessivt. I de flesta fall går det faktiskt väldigt bra!

Tillsammans med patienten

Att tillsammans med en patient som från början har haft svårt att klara tandvårdssituationen alls, till att nå slutet av en behandling är fantastiskt. De flesta patienter är enormt starka, de behöver bara förutsättningarna och redskapen för att orka.

Ta dig tid att lyssna på orsaken till rädslan, bekräfta för patienten att det de känner är ok och förståeligt. Sedan kan behandling i många fall bli möjlig där den tidigare kanske inte gått. Det tar lite extra tid men tjänas i regel igen när patienten inte längre uteblir eller ringer sena återbud till tiderna. Win-win, skulle jag säga!

Hur går man vidare om man vill jobba som tandläkare inom Folktandvården, Region Jönköpings län?

Om du är intresserad av att jobba inom Folktandvården, Region Jönköpings län är du är välkommen att söka något av våra lediga, utannonserade jobb. Om det inte finns något ledigt jobb som passar dig just nu är du välkommen att höra av dig till någon av våra kontaktpersoner inom rekrytering.

Lediga jobb inom Folktandvården

Hur går man vidare om man vill utbilda sig till tandläkare?

Utbildningar för att bli tandläkare finns på fyra orter i Sverige; Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö. På en av Skolverkets webbplatser hittar du mer information om utbildningarna.

Tandläkarutbildning, utbildningsinfo.se(Extern länk)