"Jag stortrivdes från första stund"

Tidigare elev i skogsmaskin
Rasmus Nyström utbildade sig vid Naturbruksprogrammet på Stora Segerstad Naturbrukscentrum. Idag arbetar han som skogsmaskinförare i uppländska Roslagen. Foto: Privat

I det här reportaget får ni träffa Rasmus Nyström från gården Oqvista, en liten gård strax utanför Norrtälje i uppländska Roslagen. Han utbildade sig till skogsmaskinförare vid Stora Segerstad Naturbrukscentrum under sin gymnasietid - ett givet val eftersom hans stora intressen är motorer och skog.

Redan innan studenten hade Rasmus anställningen i hamn. Och sedan dess jobbar han som skogsmaskinförare åt Mats Åberg Skogstjänster AB i Rimbo, som även det ligger en bit från Norrtälje.

-Detta yrke passar mig väldigt bra och jag stormtrivs verkligen, jag får vara ute i naturen och uppleva den med allt vad det innebär samtidigt som jag får arbeta med maskiner av olika slag, berättar Rasmus. Det är mycket eget ansvar, varje ögonblick gör man beslut som påverkar naturen och man måste alltid se till  att inga markskador eller skador på övrig skog uppstår. 

Har alltid varit hemmakär men stortrivdes på Stora Segerstad

Rasmus hade sin gymnasietid på Stora Segerstad Naturbrukcentrum.
-Goda minnen finns det gott om men det som sticker ut mer än allt annat är ifrån den allra första dagen jag var där, berättar han.
-Jag har alltid varit otroligt hemmakär och kan ärligt säga att jag funderade många gånger på hur det någonsin skulle funka att bo nästan 50 mil hemifrån.

Men när Rasmus väl var på plats på Stora Segerstad och skulle skrivas in så kändes allt helt perfekt.
-Jag stortrivdes ifrån första stund, berättar han.

Något annat som jag alltid kommer minnas är alla vänner. Stora Segerstad är en ganska liten skola. Så det blev en, vad jag tror, unik gemenskap som man kanske saknar på andra, större skolor, berättar Rasmus.

Rekommenderar skolan, boendet och maten

På frågan om varför han vill rekommendera andra att söka till Stora Segerstads gymnasieutbildningar svarar han:
-Den goda utbildningen med duktiga lärare som vet vad dom pratar om. Men även extra stöd för de elever som behöver det.

Rasmus vill också slå ett slag för det fantastiska köket.
-Jag har aldrig haft eller hört talas om någon annan skola som haft så bra skolmat som vi hade på Segerstad. Och på kvällarna lägger fritidspersonalen ner ett enormt arbete på att alla ska ha det så bra som möjligt och att det alltid finns något att göra.

En bra ambassadör för naturbruksprogrammet 

Under hösten kommer Rasmus, på begäran från sin gamla högstadieskola, besöka några klasser i årskurs 9 och berätta om naturbruksprogrammet och hur det är att plugga vid ett naturbruksgymnasium. Vi från Stora Segerstad kommer förse honom med aktuellt informationsmaterial och känner oss helt trygga med att han kommer vara en riktigt god ambassadör för Naturbruksprogrammet i stort, men kanske extra bra på att berätta om sin egen tid hos oss på Stora Segerstad Naturbrukscentrum!

Malin Thestrup, Stora Segerstad Naturbrukscentrum
malin.thestrup@rjl.se