Vinnare av europamästerskap i exteriörbedömning!

Europamästerskap i exteriörbedömning

Förra året tog laget med gymnasieelever från Stora Segerstad Naturbrukscentrum i Reftele hem segern i Skol-SM för Showmanship; en tävling som mäter elevernas teoretiska och praktiska kunskaper, förmåga att styla, frisera och klippa, samt exteriörbedöma och visa upp nötkreatur för en domare. Nu har eleverna fått visa sina kunskaper på internationell nivå!

Europamästerskap i Frankrike

Förra årets skolmästerskap i Showmanship avgjordes på halländska Munkagårdsgymnasiet och då kom de tävlande från olika naturbruksskolor runt om i landet. Med anledning av den ärofyllda SM-vinsten fick Stora Segerstad Naturbrukscentrum möjlighet att representera Sverige i den franska tävlingen Animal Judgement Compitition, en tävling i exteriörbedömning av nötkreatur som avgjordes i Paris denna vecka.

Från Eiffeltornet till vinstpallen

-I måndags åkte jag tillsammans med Elise Bolmvall, Alma Gustafsson och en av Stora Segerstads lärare, Ann Blixt, till Paris för att vara med på exteriörbedömningstävlingen Animal Judgement Compitition. Detta berättar Jenny Andersson som tog studenten från lantbruksutbildningen på Stora Segerstad Naturbrukscentrum förra året. Numera bor hon utanför Hestra och arbetar till vardags med lantbruk på gården Bratteborg utanför Vaggeryd. Elise Bolmvall från Bredaryd går sista året på lantbruksutbildningen och Alma Gustafsson från Gislaved går i årskurs 2 på Stora Segerstad naturbrukscentrum.   

-I tisdags besökte vi Eiffeltornet för att därefter bege oss till den stora lantbruksmässan Salon International de l’Agriculture, SIA, i Paris. Där fick vi se en massa franska raser av kor, får, grisar och hästar, berättar Jenny, Alma och Elise. På kvällen var det en kort genomgång om exteriörbedömning av kor, inför onsdagens tävlingsdag.

Europeiska maträtter lugnade tävlingsnerverna

-Vi avslutade tisdagskvällen med att avnjuta traditionell mat från de andra länderna som var anmälda till tävlingen. Totalt har vi varit 63 tävlande från 24 olika europeiska länder, berättar Jenny.

På onsdagen genomfördes tävlingen där var och en av de tävlande eleverna fick exteriörbedöma två mjölkkor av rasen Holstein och två köttraskor av rasen Blonde d'Aquitaine.

Vi har en vinnare!

På onsdagskvällen var det prisutdelning och då stod det klart att Jenny Andersson numera kan titulera sig europeisk mästare och att Alma och Elise har visat på goda kunskaper i exteriörbedömning av nötkreatur!

-Vi är så stolta och glada, berättar Jenny, Elise och Alma. Vi vill också ge en stor eloge till vår lärare Ann Blixt för hennes hårda arbete tillsammans med oss, som möjliggjort den här fantastiska upplevelsen och tävlingen i Frankrike!

Mästerskapen på Stora Segerstad avlöser varandra

I och med att laget med elever från Stora Segerstad Naturbrukscentrum vann Skol-SM i showmanchip förra året, kommer skolan stå som värd för detta mästerskap under 2023. Skol-SM i Showmanship kommer därmed avgöras på Stora Segerstad naturbrukscentrum den 16 maj 2023. Detta är bara ett av de mästerskap som kommer genomföras på skolan under året. Till hösten är det dags för skolan att stå som arrangör för Skogs-SM, men även för Skol-SM i traktorkörning, vilket är en tävling som skolans elever har vunnit ett antal år – senast under 2022 då tävlingen avgjordes i Rättvik.