Europaveckan 2021

Pojke med bruna ögon och mellanblont hår tittar snett uppåt och ler. i bakgrunden stickar en äldre kvinna på en blå halsduk med gula stjärnor. Kvinnan har vitt hår och en vit tröja. Pojken har även halsduken runt halsen.
Under Europadagarna 2021 kan du delta digitalt och lyssna på många olika programpunkter med EU-tema. Foto: Europeiska kommissionen

För att uppmärksamma EU och internationella frågor arrangeras Europadagarna i Jönköpings län 6-12 maj 2021. Med bland annat föreläsningar seminarier ska Europadagarna inspirera till gemenskap och ökad kunskap och sätta EU på kartan i vårt län.

Fira Europadagen – i flera dagar

Den röda tråden för årets Europadagar är att värna om demokratin och Europas framtid, vår gemensamma framtid. Europadagen brukar uppmärksammas runt om i EU med evenemang och aktiviteter. Vi firar såklart även i år, men med flera digitala arrangemang. Det innebär också att du och andra kan ta del av fler evenemang, både lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Flera kan fira tillsammans!

På den här sidan uppmärksammar vi digitala event, föreläsningar, poddar och tv-program under Europadagarna. Följ också Europa Direkt Jönköping län på Facebook (Extern länk)och Instagram(Extern länk) för fler tips och påminnelser. Du hittar också information på Jönköpings kommuns Facebooksida för internationella relationer(Extern länk).

Varför firas Europadagen?

Europadagen firas varje år den 9 maj. Det är en dag för europeisk fred och gemenskap. Det är också årsdagen för Schumandeklarationen. År 1950 höll Frankrikes utrikesminister Robert Schuman ett tal där han föreslog ett nytt politisk samarbete i Europa som skulle göra krig mellan de europeiska nationerna omöjligt.

Schumans tanke var att skapa ett europeiskt organ som gemensamt skulle förvalta produktionen av kol och stål. Fördraget om detta undertecknades ett knappt år senare. Schumans förslag anses ha lagt grunden för dagens Europeiska union.

Traditionsenlig flaggning

På själva Europadagen den 9 maj, vajar EU-flaggorna i vinden runt om i länet. I Jönköping flaggas det bland annat vid Rådhusparken, runt Munksjön vid Spira, Svenska ESF-rådet, Tillväxtverket och Klubbhusgatan, samt vid Regionens Hus på Rosenlund.

EU-flaggan symboliserar inte bara den Europeiska unionen, utan också Europas enande och identitet. EU-flaggan föreställer en cirkel av tolv gula stjärnor på blå botten. Stjärnorna står för idealen enhet, solidaritet och harmoni bland Europas folk. Antalet stjärnor har inget att göra med antalet medlemsländer utan ska symbolisera enhet. (Om du hänger upp en egen EU-flagga, tänk på att hänga den rätt,  att stjärnorna ska stå på sina fötter med huvudet uppåt!)

TORSDAG 6 MAJ - tema Vårt EU

På webben: Grundkurs om EU

Svenska institutet för europapolitiska studier (SIEPS), erbjuder en grundkurs om EU. Det är flera kortare filmer om EU. Ta del av en grundkurs om EU och hur allt fungerar och gör ett par roligt test. Lycka till!

Var: Kursen finns på denna länk och visas på Youtube(Extern länk)
Arrangör: Svenska institutet för europapolitiska studier, SIEPS

På webben: Quiz
Efter att genomfört kursen kan du testa dina kunskaper i EU-parlamentets olika quiz.

Var: Europaparlamentets webbplats
Arrangör: Europaparlamentet

FREDAG 7 MAJ - tema Rörlighet inom EU

Livesändning på webben: Demokratisoppa

Föreläsning ”Extremism i spåren av pandemin” med Haris Grabovac
Hur har populism och extremism i spåren av pandemin påverkat den organiserade rasismen, och i förlängningen vår demokrati? Haris Grabovac är ledningsstrateg och sakfrågeexpert på Teskedsorden, som arbetar mot målet att Sverige är ett land där allas rättigheter respekteras, oavsett etnicitet, kön, sexualitet eller funktionalitet.

Ta chansen att volontärarbeta i Europa (Europeiska Solidaritetskåren)
Efter föreläsningen får vi möta tre ungdomar från Spanien och Kroatien som är volontärer vid fritidsgårdar i Jönköpings kommun under ett år. De berättar om Europeiska Solidaritetskåren (ESC) och möjligheten att arbeta som volontär i ett annat europeiskt land.

Mer information: Europeiska Solidaritetskåren(Extern länk) 

När: 7 maj kl. 12-13.30
Anmälan: Anmäl dig via Sensus(Extern länk)
Var: Livesändning, du får länk när du anmäler dig.
Arrangör: Europa Direkt Jönköpings län, Sensus Studieförbund, Globala Skolan, Region Jönköpings län, Länsstyrelsen i  Jönköpings län och Jönköpings kommun

På webben: Var är svenskarna? Jobba för Sverige och Europa i EU

EU-kommissionen har cirka 33 000 anställda och det skulle behövas ytterligare drygt 350 svenskar för att Sverige ska vara representerat utifrån vårt lands storlek i EU.
Regeringen har en strategi för detta. Öka andelen svenskar i EU(pdf-dokument)

Var: EU-kommissionens svenska representation, webb: Var är svenskarna?(Extern länk)
Arrangör: EU-kommissionen i Sverige

På SVT Play: Utmaningar inom EU – Ungern mot Europa

Efter tio år vid makten har premiärminister Viktor Orbán förvandlat Ungern till en auktoritär stat i hjärtat av Europa. Rättsväsendet har försvagats, pressfriheten minskar och korruptionen ökar. Under coronapandemin har Orbán och hans parti Fidesz fortsatt att montera ner demokratin inför ögonen på EU:s ledare. Hur ska EU få bukt med honom?

Var: SVT Play: Ungern mot Europa(Extern länk)
Arrangör: SVT - Dokument utifrån - Ungern mot Europa

LÖRDAG 8 MAJ - tema Generella EU-frågor och Gröna given

Inspelad webbsändning: EU-frågestund tillsammans med EU-ministern, EU-parlamentariker och gymnasieelever från Jönköpings län

Elever från gymnasieskolor i Jönköpings och Hallands län att möter Sveriges EU-minister Hans Dahlberg och europaparlamentariker Jytte Guteland i en frågestund. Utfrågningen är en gemensam satsning från Europa Direkt i Jönköpings län och Hallands län, inspirerad av Europaparlamentets digitala EU-skolturné.

Utfrågningens fokus är Den europeiska gröna given, ett prioriterat område inom EU.  EU-länderna har som mål att bli klimatneutrala senast 2050. Hur ser de unga på satsningarna? Vilka frågor och tankar har gymnasieeleverna kring klimat- och EU-frågor, och vilka svar får de av politikerna?

Var:  EU-frågestund på Youtube(Extern länk)
Arrangör: Europa Direkt Jönköpings län, Europa Direkt Halland, Europaparlamentet i Sverige


Webb-quiz: Testa dina geografikunskaper i ett kart-quiz

Vet vad Europas länder och huvudstäder ligger? Testa dina kunskaper i geografispelet!

Var: Kart-quiz på Seterra.com(Extern länk)
Arrangör: Seterra

SÖNDAG 9 MAJ - tema Glad Europadag!

Konsert på Facebook: Lyssna till Europas största digitala orkester

Alla musikanter i unionen har inför Europadagen  9 maj uppmuntrats att gå med i den europeiska digitala orkestern. De som anmälde sig har fått noter och instruktioner, och nu har alla inspelade bidrag klippts ihop till ett framförande som får sin premiär 9 maj. Över 1 000 videos från 43 nationer har spelats och sjungits in. Blir det ett världsrekord? Var med och lyssna hur det blev!

Var: Facebooksian Corona-Spezial (på tyska)(Extern länk)
Arrangör: EU-kommissionen


SVT Play: Bryssel Calling

Vad händer i maktens korridorer? Under ett år följer vi fyra svenska EU-parlamentariker (Alice Bah Kuhnke (MP), Sara Skyttedal (KD), Fredrick Federley (C) och Jytte Guteland (S)) bakom kulisserna i EU. Ett år som blev mer dramatiskt än de kunnat föreställa sig med Brexit, klimatnödläge och Covid-19.

Var: SVT Play https://www.svtplay.se/bryssel-calling(Extern länk)
Arrangör: SVT

MÅNDAG 10 MAJ - tema Europas framtid

Livesändning: Konferensen om Europas framtid

På tema demokrati och framtid uppmärksammas i år Europadagen den 10 maj genom en spännande live-sändning med fem olika webbinarier. Man lanserar EU:s framtidskonferens och håller en digital medborgardialog mellan ungdomar och EU-toppar. De politiska ungdomsförbunden debatterar sina EU-visioner på hälso-, klimat- och demokratiområdet. Dessutom samtalar de om hur demokratin mår idag och som avslutning delar Europarörelsen delar ut sin årliga utmärkelse till Årets Europé

Livesändningen har en gedigen lista av medverkande, bland andra kan dy lyssna till  EU-minister Hans Dahlgren, EU-kommissionär Ylva Johansson, riksdagens talman Andreas Norlén, Christian Danielsson från EU-kommissionen i Sverige, Anders Knape, ordförande i SKR, Sveriges kommuner och regioner samt Europaparlamentarikerna Alice Bah Kuhnke (Mp) och Heléne Fritzon (S).

När: 10 maj, klockan 9.00–14.00
Var: Livesändning på Facebook "Europadagan 2021"(Extern länk)
Arrangör: EU-kommissionen i Sverige, Europaparlamentets kontor i Sverige, LO, TCO, Svenskt Näringsliv, Regeringskansliet, SKR, Sieps och Kommerskollegium.

Lyssna på: Europapodden
Claes Aronsson med gäster om dramatiken och politiken i Europa, Sveriges Radio

Var: Europapodden på webben (Sveriges Radio)(Extern länk)
Arrangör: Sveriges Radio

TISDAG 11 MAJ - tema EU-finansiering och fonder

Digitalt seminarium: Europeiska Socialfonden

Svenska ESF-rådet i Västsverige bjuder in till en halvdag om kompetensförsörjning för anställda kvinnor och män genom projekt som finansieras av Europeiska Socialfonden.

Efter konferensen kommer det finnas möjlighet till individuella projektidémöten med medarbetare på Svenska ESF-rådet, både hos ESF-rådet Västsverige och ESF-rådet Småland & Öarna. Utförligt program finns på webbsidan. Anmälan krävs.

När: 11 maj 2021, klockan 09.00–12.00 och bokade projektmöte 13.00-15.00
Anmälan: Svenska EFS-rådets webbplats
(Extern länk)
Sista anmälningsdag: 10 maj 2021
Arrangör: ESF-rådet


Webbinarium: EU-programmet CERV (Citizens, Equality, Rights and Values) och de kommande utlysningarna

MUCF (Myndighetens för ungdoms och civilsamhällesfrågor) informerar om det nya sjuåriga EU-programmet CERV (Citizens, Equality, Rights and Values) och de kommande utlysningarna för bidragsansökningar. Anmälan krävs

Webbinariet riktar sig till bland annat kommuner, regioner, ideella organisationer och myndigheter som arbetar med mänskliga rättigheter, demokratiska värderingar, motverkande av våld, barnens rättigheter, migration och integration.

När: 11 maj 2021, klockan 14.30–16.00
Anmälan: MUCF:s webbplats(Extern länk)
Sista anmälningsdag: 9 maj 2021
Arrangör: MUCF

Webbinarium: Nio miljoner till nya affärsutvecklingscheckar!

Vi vill välkomna er som möter många företag i regionen delger information om stöd till små och medelstora företag inom ramen av React-EU. Nu finns möjligheter till stöd genom nya affärsutvecklingscheckar.

React-EU är en insats inom EU:s regionalfond som ska stärka näringslivets förmåga till omstart och omställning efter coronapandemin. Pengarna kan sökas i form av affärsutvecklingscheckar och ska främja en grön, digital och hållbar återhämtning av ekonomin och omställning i företag för att möta effekterna av pandemin. Anmälan krävs – så får du en länk

När: 11 maj kl. 15.00 -16:00
Målgrupp: Alla aktörer som på något sätt möter små och medelstora företag i Jönköpings län.
Anmälanjohanna.stejdahl@rjl.se 
Sista anmälningsdag: 10 maj 2021
Arrangör: Region Jönköpings län & Almi

ONSDAG 12 MAJ - tema Industristrategi och volontärarbete

Livesändning: EU:s uppdaterade industristrategi – hur påverkar pandemin och vad betyder strategin för Sverige?

Ett drygt år efter presentationen av EU:s industristrategi kommer nu en uppdatering, som tas upp för diskussion. Vidareutvecklingen av strategin analyseras i ljuset av det händelserika år som gått. Många aktuella frågor kring pandemin, utländska subventioner, Gröna given och att bygga motståndskraft (resiliens) kommer att diskuteras.

När: 12 maj, klockan 11.00–12-30
Var: Se livesändningen via webben(Extern länk)
Arrangör: Sieps, Svenska institutet för europapolitiska studier

 
Livesändning: Europeiska solidaritetskåren

Är du mellan 18-30 år och intresserad av att volontärarbeta i Europa i sommar?
Europeisk Solidaritetskåren (ESC) står för europeisk volontärtjänst och vänder sig till dig mellan 18-30 år som vill åka ut i Europa och jobba. Du kan åka som volontär till ett annat europeiskt land från mellan två veckor upp till 12 månader. Volontärer berättar om sina upplevelser och hur ansökningsprocessen går till. Anmälan krävs!

När: 12 maj klockan 18.00
Anmälan: Anmälningsformulär för volontärarbete i Europa (Jönköpings kommun)(Extern länk)  
Sista anmälningsdag: 11 maj 2021
Arrangör: Jönköpings kommun