Europaveckan 2023 i Jönköping

En pojke sitter med en blå halsduk med gula stjärnor runt halsen. I bakgrunden stickar en äldre kvinna på halsduken.
Europaveckan 2023 firas med många olika aktiviteter både på lokal, regional och nationell nivå i alla EU:s medlemsländer. Foto: Europakommissionen

I år firas Europaveckan under temat interkulturellt utbyte. Europaveckan firas varje år för att uppmärksamma den europeiska gemenskapen. Flera aktiviteter arrangeras i Jönköpings län, exempelvis bio, demokratisoppa, olika quiz och veckan avslutas med finalen av Eurovision Song Contest.

Program för Europaveckan

Årets tema för Europaveckan är interkulturellt utbyte och tillsammans med bland annat Europeiska Solidaritetskåren, Jönköpings kommun och Sensus Studieförbund firar vi veckan med flera olika aktiviteter.

Längre ned på den här sidan hittar du hela programmet för årets Europavecka. Önskar du mer information hittar du det på Europa Direkt Jönköping läns sociala medier – Facebook och Instagram eller på Jönköpings kommuns Facebook-sida Internationella relationer Jönköping.

Varför firas Europadagen?

Europadagen firas varje år den 9 maj. Det är en dag för europeisk fred och gemenskap. Det är också årsdagen för Schumandeklarationen. År 1950 höll Frankrikes utrikesminister Robert Schuman ett tal där han föreslog ett nytt politisk samarbete i Europa som skulle göra krig mellan de europeiska nationerna omöjligt.

Schumans tanke var att skapa ett europeiskt organ som gemensamt skulle förvalta produktionen av kol och stål. Fördraget om detta undertecknades ett knappt år senare. Schumans förslag anses ha lagt grunden för dagens Europeiska union.

Traditionsenlig flaggning

På själva Europadagen den 9 maj vajar EU-flaggorna i vinden runt om i länet. I Jönköping flaggas det bland annat vid Rådhusparken, runt Munksjön, vid Spira, Svenska ESF-rådet, Tillväxtverket och Klubbhusgatan, samt vid Regionens Hus på Rosenlund.

EU-flaggan symboliserar inte bara den Europeiska unionen, utan också Europas enande och identitet. EU-flaggan föreställer en cirkel av tolv gula stjärnor på blå botten. Stjärnorna står för idealen enhet, solidaritet och harmoni bland Europas folk. Antalet stjärnor har inget att göra med antalet medlemsländer utan ska symbolisera enhet. (Om du hissar en egen EU-flagga, tänk på att hänga den rätt: stjärnorna ska stå på sina fötter med huvudet uppåt!)

Firande av Europadagen nationellt

Europeiska kommissionen bjuder in till ett heldagsfirande av Europadagen på Kulturhuset i Stockholm med möjlighet att delta online. Temat för dagen i Stockholm är solidaritet med Ukraina och möjlighet finns att skänka pengar till Ukraina via Radiohjälpen. Under dagen kan du också lära dig mer om EU:s arbete inom grön omställning, demokrati, konkurrenskraft, Ukraina och organiserad brottslighet. Dagen består av seminarium, bildutställning, filmvisning och ett infotorg finns med olika utställare från EU-institutioner. Dagen avslutas med att Lvivs filharmoniker uppträder.

Anmälan: Europadagen 9 maj (ventla.io) (Extern länk)

Program för Europaveckan i Jönköping 2023

Arrangörer: Europeiska Solidaritetskåren, Europa Direkt Jönköpings län, Jönköpings kommun, Region Jönköpings län och Sensus Studieförbund

Fredag 5 maj

Musikquiz

Kom till Mötesplatsen Brunnen för att vara med på ett musikquiz om europeisk musik. Vinnaren får ett pris och det bjuds på fika. Musikquizet är på engelska.

När: 5 maj 19.00-20.00
Var: Mötesplatsen Brunnen, Jönköping

Söndag 7 maj

Pannkakor och mingel

Ät pannkakor med den Europeiska Solidaritetskårens volontärer och få mer information om evenemangen som är planerade för veckan. Du får också information om vilka möjligheter det finns till att arbeta som volontär, göra praktik, studera m.m. i Europa. Aktiviteten är på engelska.

När: 7 maj klockan 15.00-17.00
Var: Sockertoppen, Råslätt
Målgrupp: Studenter boende på Råslätt

Måndag 8 maj

Baka veganskt och mingla

Kom till Norrahammars fritidsgård för att baka goda veganska bakverk tillsammans med Europeiska solidaritetskåren och tonåringar från Norrahammars fritidsgård! Aktiviteten är på engelska.

När: 8 maj klockan 18.00-20.00
Var: Norrahammars fritidsgård
Ålder: 13–19 år

Tisdag 9 maj

Lunchmusik på Stadsbiblioteket i Jönköping

Välkomna till Stadsbiblioteket där elever och lärare från Kulturskolan, på blås- och stränginstrument, spelar folkmusik från olika delar av Europa. Uppträdandet är i bibliotekets café Kaffeteket mellan 12–13. I Kaffeteket serveras lunch som du kan avnjuta till musikunderhållningen.   

När: 9 maj klockan 12.00-13.00
Var: Stadsbiblioteket

Språkquiz

Kom till Brunnen för att vara med på ett quiz om språk. Lyssna till personer när de talar sitt modersmål och gissa varifrån de kommer. Den som får flest rätt vinner ett pris. De bjuds även på gratis fika. Aktiviteten är på engelska.

När: 9 maj klockan 15.00-17.00
Var: Mötesplatsen Brunnen, Jönköping

Bio – Exodus

Välkommen på bio! Den svenska filmen Exodus visas på Folkets bio. Filmen handlar om Amal, en tolvårig flicka på flykt från krigsdrabbade Syrien. Under flykten träffar hon människosmugglaren Sam som bestämmer sig för att rädda henne och återföra henne till sin familj som hon har kommit ifrån. Filmens språk är franska och arabiska men med svenska undertexter. Fri entré.

När: 9 maj klockan 19.00-20.45
Var: Folkets bio, Tändsticksområdet Jönköping

Onsdag 10 maj

Skattjakt med Kahoot

Kom till mötesplatsen Brunnen för att vara med på ett Kahoot-quiz om Europas historia. Det är dock inget vanligt Kahoot-quiz utan det finns en tvist på det hela. Kom och testa vår innovativa skattjakt! De tre som placerar sig bäst vinner priser. Dessutom bjuds det på fika. Aktiviteten är på engelska.

När: 10 maj klockan 17.30-19.00
Var: Mötesplatsen Brunnen, Jönköping

Bollywood dansklass

En danslektion ledd av Megha som lär deltagarna en Bollywood-koreografi i dansrummet på mötesplatsen Brunnen (nedervåningen). Aktiviteten är på engelska.

När: 10 maj klockan 19.30-20.30
Var: Mötesplatsen Brunnen, Jönköping

Torsdag 11 maj

Poetry slam

Kom till mötesplatsen Brunnen för att delta en tävling i poesi för unga människor och vinn fina priser. Vi bjuder på fika för de som deltar. Aktiviteten är på engelska.

När: 11 maj klockan 17.30-20.00
Var: Mötesplatsen Brunnen, Jönköping

Fredag 12 maj

Demokratisoppa

Välkommen till sopplunch där du kan lyssna till och delta i intressanta och inspirerande samtal om demokrati. Temat för Demokratisopporna under 2023 är inkludering.

Fredrika Lindström arbetar som samordnare civilsamhälle i Jönköpings kommun och berättar om arbetet som följt efter mottagandet av flyktingar från Ukraina.

Vilka utmaningar och trösklar finns för att de som flytt kriget i Ukraina ska känna sig inkluderade i samhället? Hur kan vi möjliggöra och ta tillvara på individens kraft och potential? Vad betyder det för samhället, vad blir vägen framåt och hur kan vi som privatpersoner och organisationer ge stöd?

Föreläsningen ger en bild av pågående arbete, civilsamhället som kraft för ett bra mottagande och reflektioner från arbetet.

Demokratisoppan arrangeras av Europa Direkt Jönköpings län i samverkan med Region Jönköpings län, Sensus Studieförbund, Sida/Den globala skolan och Svenska Kyrkan,

När: 12 maj klockan 12.00-13.00, soppa serveras från klockan 11.30
Var: Kristinagården, Östra Storgatan 43 Jönköping
Anmälan: Demokratisoppa – Att inkludera. Perspektivet Ukraina | Sensus (Extern länk)

Workshop om kulturell appropiering

En workshop om ämnet kulturell appropiering med fokus på olikheter mellan appropiering och uppskattning. Deltagarna får möjlighet att agera i olika roller för att att lära sig mer om ämnet. Det bjuds på veganskt mexikanskt fika. Aktiviteten är på engelska.

Kulturell appropiering är när företag eller personer på ett respektfullt sätt använder sig av attribut som förknippas med andra kulturer, vanligen förtryckta minoritetsgrupper. Källa: NE.se

När: 12 maj klockan 17.00-19.00
Var: Mötesplatsen Brunnen, Jönköping

Interkulturell kväll

Under den här kvällen går deltagarna runt till olika stationer på Brunnen och vid varje station lär sig deltagarna mer om olika länders kulturer. Vid varje station kan man delta i en aktivitet och smaka på en traditionell rätt från varje land. Aktiviteten är på engelska.

När: 12 maj klockan 19.00-21.00
Var: Mötesplatsen Brunnen, Jönköping

Lördag 13 maj

Promenera och lär dig mer om psykisk hälsa

Följ med oss på en promenad i Stadsparken och lär dig mer om psykisk hälsa genom olika aktiviteter längs med vägen.

När: 13 maj klockan 13.00-15.00
Var: Stadsparken
Anmälan: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf4g1BWuElvLG5nB7rpbU4-n2Cy81tVCmwwVndWpVLiU0bAeA/viewform (Extern länk)

Grand final – Eurovision Song Contest

Kom och se finalen av Eurovision Song Contest - vilket land vinner? Vi bjuder på fika och snacks.

När: 13 maj klockan 21.00-01.00
Var: Mötesplatsen Brunnen, Jönköping