Fristadskonstnärens film visas på dokumentärfilmsfestival

En man
Ali Alibrahim, fristadskonstnär Region Jönköpings län. Hans film ”One Day in Aleppo” finns med som ett tävlingsbidrag på världens största filmfestival för dokumentärfilm. Foto: Johan W Avby

Den 15-26 november 2017 pågår The International Documentary Film Festival i Amsterdam. För första gången finns en film med som fått stöd av Region Jönköpings län. Fristadskonstnären Ali Alibrahim är regissör.

The International Documentary Film Festival är världens största filmfestival för dokumentärfilm och vinnarna kvalificeras till Oscarsgalan. Åtta svenska filmer finns med.

Dokumentärfilmen heter ”One Day in Aleppo” (2017) och är gjord av Ali Alibrahim, fristadskonstnär Region Jönköpings län. Filmen tävlar i kategorin ”Short Doc Competition”. I filmen följer Ali Alibrahim det Syriska folkets ansträngningar för att ingjuta hopp efter månader av kvävande belägring och dagliga bombningar.

Trailer ”One Day in Aleppo”(Extern länk)

Utmärkelser Ali Alibrahim har fått

  • Jury Special Mention for Short Documentary Film at Visions du Réel, Switzerland (2017)
  • Best Documentary Short at London Independent Film Awards, UK (2017)
  • Grand Jury Special Mention at Message to Men International Film Festival, Russia (2017)
  • Best International Documentary Short Film at Shorts Mexico, Mexico (2017)
  • PerSo Short Jail Award at PerSO Film Festival, Italy (2017)
  • Public award for the best international short film in 26 Festival de Cine de Madrid (2017).

Om Ali Alibrahim 

Den syriske journalisten, författaren och dokumentärfilmaren, Ali Alibrahim, överlevde både Assads fängelser och IS-fångenskap. Han har arbetat som journalist och reporter för fler syriska, arabiska och globala tv-kanaler och tidningar. Han har också producerat flera undersökande rapporter och dokumentärer.

I slutet av 2015 lyckades han fly från Syrien till Turkiet, en flykt han dokumenterade med sin kamera och mobil. Sedan 2016 lever Ali som fristadskonstnär i Jönköpings län. Under sin tid i Sverige har han fått arbetsro och slutfört den starka dokumentärfilmen ”En dag i Aleppo” som hade premiär på en filmfestival i april 2017. Filmen har sedan dess visats på en rad filmfestivaler och vunnit flera utmärkelser. Ali Alibrahim arbetar även som redaktör för SIRAJ (Syrian Investigative Reporting for Accountability Journalism) och håller workshops för syriska journalister om utredande journalistik. Han har medverkat på MR-dagarna i Jönköping och skriver artiklar för Jönköpings-Posten.