Kultur

Aktuellt

En man sitter på en stol
Stephen Burks tilldelas Bruno Mathsson Design Residency 2024.

Stephen Burks tilldelas Bruno Mathsson Design Residency 2024

2024-02-06

Vi har glädjen att meddela att den förste stipendiaten till det nybildade Bruno Mathsson Design Residency är Stephen Burks, en av USAs mest tongivande och välrenommerade formgivare. Burks kommer att vara på plats i Värnamo för att medverka i residenset 15 maj–15 juni 2024. Under perioden kommer han att bo och verka i ett hus i Värnamo från 1955, ritat av arkitekten och möbeldesignern Bruno Mathsson (1907–88) som ursprungligen beställdes av Sven Lundh (grundare av Källemo och initiativtagare till Vandalorum). Under sin vistelse får Burks möjlighet att besöka den omfattande möbel- och tillverkningsindustrin i Jönköpingsregionen. Han erbjuds även en fördjupning i Bruno Mathssons gärning samt att hålla en offentlig föreläsning på Vandalorum.

Bruno Mathsson Design Residency är ett nystartat residens som erbjuder en internationell designer tid för efterforskning, utveckling, nätverkande och fokus, inom ramen för Vandalorum och Jönköping-regionens omfattande tillverkningsindustri. Residenset drivs av Region Jönköpings län och Vandalorum, med stöd av IASPIS/Konstnärsnämndens internationella program inom bild- och formområdet och Värnamo kommun, i samarbete med entreprenör och möbelsamlare Johan Sjöberg, Bruno Mathsson International och Stiftelsen Karin och Bruno Mathssons fond.

Läs mer om Bruno Mathsson Design Residency här.

SPOK Jönköping – nytt designnätverk på Kulturgatan Bodafors

2024-02-05

Sedan årsskiftet är Jönköpings län en del av det nationella SPOK-nätverket som arbetar för ett skifte från global till lokal tillverkning. SPOK (samtida produktion och konsumtion) grundades i Skåne 2016 och har sedan dess spridit sig till fler regioner med syftet att synliggöra och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter.

SPOK Jönköping kommer att drivas av Kulturgatan Bodafors med Region Jönköping län som huvudfinansiär. I samband med lanseringen kommer också en ny tjänst som projektledare för SPOK Jönköping att utlysas.

Läs mer om SPOK här.