Kultur

Kulturrätten

Kulturrätten arbetar för att alla barn i Jönköpings län ska få möta kultur på skoltid.

Genom Kulturrätten får kulturen en starkare roll i skolan med hjälp av kunskapsdelning, nätverk och metodutveckling – allt för att alla barn i vårt län ska ha likvärdiga möjligheter att möta professionell kultur.

Kulturupplevelser för alla skolor i Jönköpings län

Kulturrätten arbetar för att alla barn i Jönköpings län ska få möta kultur på skoltid. Det görs med hjälp av en digital utbudskatalog som samlar ett stort utbud av kulturupplevelser som skolor kan boka till sina elever. Skolorna kan även söka bidrag från Kulturrätten som kan användas till att resa till en föreställning eller ett kulturellt besöksmål någonstans i länet, eller till att ta emot ett kulturellt inslag på den egna skolan.

Kulturrätten drivs av Riksteatern Jönköpings län med stöd av Region Jönköpings län, i nära samarbete med parterna inom kultursamverkansmodellen.

Läs mer om Kulturrätten (Extern länk)

Tips för dig som arbetar med kultur i skolan

Västra Götalandsregionen har tagit fram ett gediget material om kultur i skolan. Här hittar du bland annat tips för att ta fram en kommunal kulturgaranti.

Konferens 2024: Kultur i skolan – lotteri eller garanti (Extern länk)

Öka barnens inflytande över kulturen i skolan genom KulturCrew

Skapa relevanta kulturupplevelser genom att låta barnen vara med och bestämma över utbudet av kultur i skolan. Starta ett KulturCrew!

KulturCrew i Jönköpings län