Textilakademin

Flicka som syr
Foto: Johan Werner Avby
Flicka som syr
TextilakademinSkratt

Gillar du att skapa och förverkliga en idé? Vill du arbeta med textil i framtiden? Då är du välkommen till Textilakademin. Vi erbjuder en kreativ miljö där du får utveckla ditt textila kunnande och samtidigt växa som person.

Utbildningen

Textilakademin öppnar för en framtid inom det textila området och ger en bra grund för skapande eller för vidare textila studier inom sömnad/skrädderi, design, undervisning, hande och industri med mera.


Utbildningen består av en 1-årig grundkurs som förbereder för vidare studier inom textil, samt två fristående påbyggnadsterminer, där du kan välja att läsa antingen höstterminen, vårterminen eller båda.


Vi arbetar i ljusa, praktiska ateljéer och verkstäder som du har tillgång till även under kvällar och helger. Lärarna har bred och gedigen utbildning inom sömnad, vävning, mönsterkonstruktion, scenkostym med mera.


På schemat finns både lärarledda lektioner och eget arbete. Du deltar också i temadagar och föreläsningar tillsammans med övriga deltagare på skolan.
Stor vikt läggs på processen från idé till färdig produkt. Under året får du utvecklas konstnärligt och hantverksmässigt. Praktiskt arbete varvas med teoretiska studier. Vi strävar mot miljömärkta material och genom medvetna val vill vi bidra till ett mer hållbart samhälle.

Studieresor och praktik
Vi gör studieresor till företag, museer och skolor. Dessa är obligatoriska och en viktig del i undervisningen.
I utbildningen ingår praktikveckor som du själv ordnar. Skolan har många bra kontakter och praktiken kan bli en bra merit för framtida studier eller arbeten.

Möjligheter efter utbildningen
Många av våra studenter går vidare till bland annat Textilhögskolan i Borås, Tillskärarakademin i Göteborg, Stenebyskolan, Nordisk Designskola och slöjdlärarutbildningar.
Andra läser hos oss för sin personliga utveckling och har nytta och glädje av kunskaperna resten av livet.