Teaterfolk

Scen ur pjäsen Genom Tid och Rum
Scen ur pjäsen "Genom Tid och Rum".

Vill du stå på scen och spela teater? Har du gått i särskolan? Då är teaterfolk en kurs för dig! På Teaterfolk jobbar vi med teater, musik och annat skapande. Under kursen kommer du att få stå på scen och medverka i teaterföreställningar. Du kommer att få titta på andra som spelar teater och lära dig saker som har med teater att göra, till exempel teaterhistoria och hur en regissör jobbar. Vi jobbar med rösten, kroppen och vår kreativitet!

UTBILDNINGENS INNEHÅLL

År 1 fokuseras på grundläggande drama och teaterövningar. På schemat finns röst, rörelse, drama, improvisation och kurser som syftar till att utvecklas socialt och självständigt.

År 2 fokuseras på teaterproduktion och att
framträda inför publik. Vi kommer också att jobba med ledarskap. Du som deltagare kommer att få prova på att leda andra deltagare på skolan.

Under utbildningen kommer vi att besöka professionella teatrar. För oss på Värnamo Folkhögskola är det viktigt med integrering och därför jobbar vi ibland med deltagare från skolans andra kurser.

Som deltagare på folkhögskolan får man vara delaktig i gemensamma aktiviteter. Det kan till exempel handla om språkcaféer, må-bra dagar, kurser och middagar.

På skolan har vi ett internat. Det finns personal på boendet måndag till fredag men inte på helgerna.

KURSER SOM INGÅR:

Produktion & scenisk gestaltning: Arbete med teaterföreställningar.
Rörelse: Dans, motorik och avslappning.
Musik & röst: Röstövningar och sång.
Improvisation: Drama och teaterövningar.
Läs & skriv: Läsa och skriva texter i olika genrer.
Teaterrelaterade ämnen: Grunderna i ljud, ljus och scenografi m.m.
Livskunskap: Omvärldskunskap blandas med praktiska moment som till exempel matlagning.
Skapande: Prova olika tekniker såsom måleri och teckning.

Vi samarbetar med Smålands Musik & Teater, Mora Folkhögskola och FUB Värnamo.

Kulturnytt från Sveriges Radios intervju med oss hittar du här(Extern länk). (2 min in i programmet)

Den 19 maj hade föreställning "Ofelia och Hamlet" digital premiär. Föreställningen är spelad av deltagare på Teaterfolk och skådespelare från Smålands musik och Teater. "Ofelia och Hamlet" är en tolkning av Hamlet då tragedin har blivit komedi. Manus: Marie Albertsson, Regi: Martin Lindberg. Inspelad 2021 på Gummifabriken i Värnamo. Du kan se den på Youtube här(Extern länk).