Årets Plusenergiforum blev inställd, sen omställd och till sist en succé

Årets Plusenergiforum blev inställd, sen omställd och till sist en succé

Carlos Pettersson, verksamhetsledare för Energikontor Norra Småland, inledningstalade under Plusenergiforum 2020.
Carlos Pettersson, verksamhetsledare för Energikontor Norra Småland, inledningstalade under Plusenergiforum 2020.

Vår konferens Plusenergiforum, som genomfördes den 16 september, blev en digital succé. Men vägen dit var inte spikrak - pandemin satte käppar i planeringshjulet i våras.

Den 11 mars 2020 meddelade Världshälsoorganisationen (WHO) att spridningen av coronaviruset skulle klassas som en pandemi. Det satte krokben för mycket i hela världen. Inte minst för vår egen konferens Plusenergiforum, som vi då hade planerat sedan ett halvår tillbaka. Frågor dök upp. Kunde vi genomföra den? Skulle pandemin vara över i höst så att vi skulle kunna ha den i fysisk form som vi brukar?

Från fysisk till digital konferens

- Tanken på en digital konferens var i början inte så tilltalande och mestadels en nödvändig anpassning till rådande omständigheter, säger Carlos Pettersson, verksamhetsledare på Energikontor Norra Småland. Tidigare erfarenheter av det digitala formatet är att det lätt blir platt och tråkigt.

När oväntade saker händer som vi inte styr över blir vi tvungna att tänka nytt. Och ibland blir resultatet att ett bra koncept blir ännu bättre. Det var inga självklara beslut att ta där och då, men efter att ha övervägt olika alternativ landade vi i att vi ställer om och gör den digital istället.

En fysisk konferens med många möten mellan människor och flera parallella spår skulle plötsligt bli en konferens där publiken skulle sitta framför en skärm på sitt eget kontor eller hemma och titta på vårt program. Och vi skulle inte kunna se dem.

För att det digitala formatet skulle funka trattade vi ner programmet till en dag med endast ett spår. Ska vi kunna locka publik att titta så behöver det vi presenterar kännas klockrent och intressant och det får inte bli för långt resonerade vi. Vi såg också en bonus att med det digitala formatet kunna nå en större publik utanför länsgränserna.

En framgångsfaktor – ta hjälp av proffs

Vår strategi var att planera med intentionen att hitta leverantörer som var proffsiga och kunde sin sak. Vi kunde inte fixa en digital konferens helt själva, utan vi behövde hjälp. Vi började leta efter möjligheter att kunna sända från en studio och att kanske kunna låta några talare finnas på plats. Med fokus på att göra den anpassad efter pandemins föreskrifter fick vi börja om och tänka nytt.

Arbetsgruppen här på Energikontor Norra Småland planerade, kontaktade de föreläsare vi ville ha med, satte programmet, marknadsförde och drog i alla trådar. Vi hittade FC Production, som redan hade en befintlig studio och kunskap om digitala sändningar. De kunde dessutom erbjuda tekniker på plats. När Mattias Goldmann sa ja till att vara expertkommentator hade vi ytterligare en stor pusselbit på plats. När vi sedan även fick kontakt med och anlitade Linda von Essen som moderator kände vi oss trygga. Med sin erfarenhet av radio- och TV-produktioner hade hon kunskap om hur dagen skulle ledas. Och när vi sedan även fick klartecken från Heidi Andersson att hon kan köra en föreläsning på länk, ja då var vi hemma.

Utmaningen att variera programmet

Konferensen hade en blandning av föredrag i studion, föredrag med föreläsare på länk och studiosamtal i soffan. Tre av våra och Länsstyrelsen i Jönköpings läns projekt; Bridging the Gap, FASTR och Hela RESAN, medverkade under konferensen, som avslutades med ett studiosamtal där representanter från näringsliv och politik bollade sina framtidsvisioner för 2030.

Vi summerar en konferens som överträffade våra förväntningar. Med 239 anmälda, 294 unika tittare och med ett snitt på 150 tittare vid varje pass känner vi oss mer än nöjda med dagen. Utvärderingen visar också på att vår publik uppskattat arrangemanget.

Resultat och fortsättning

- Visst hade jag börjat inse vad det skulle bli ju närmare inpå datumet för Plusenergiforum vi kom, men det blev så mycket bättre än vad jag hade vågat drömma om. Det var också mycket roligare att vara med på plats än vad jag hade trott. Där fanns möten med besökare och föreläsare som var givande. Nästa lite VIP-känsla, sammanfattar Carlos Pettersson, som nu blickar framåt med idéer om hur vi kan fortsätta arbeta med de viktiga frågorna ute i organisationerna.

Missade du PEF 2020? Ingen fara. Den finns inspelad så du kan se den när du vill.

Se Plusenergiforum 2020 i efterhand(Extern länk)