FASTR on tour fortsätter att besöka kommuner i länet

FASTR on tour fortsätter att besöka kommuner i länet

Elbil som som laddar el vid en laddstolpe på en parkeringsplats. I förgrunden syns löv i höstfärger.
Foto: Pexels.com

I höst startade FASTR on tour, en turné där några projektledare från projektet FASTR åker ut och besöker kommuner i länet och berättar om höjdpunkter från projektet. Hittills har Vaggeryds kommun, Eksjö kommun, Habo kommun och Nässjö kommun fått besök av oss. Där har vi träffat bland annat kommunstyrelsen, näringslivschefer, miljöstrateger, kommunchefer och representanter från kommunala energibolag.

Att det är viktigt att investera i fossilfria fordon, ladd- och infrastruktur och andra åtgärder som långsiktigt minskar utsläppen från transportsektorn, det vet alla redan. Frågorna som dyker upp under träffarna handlar snarare om hur kommunen kan agera för att påskynda omställningen.

- Det är kul att se hur frågorna skapar engagerande diskussioner, säger John Marthinson, en av delprojektledarna i FASTR.

Kommunerna har med sig perspektivet av beredskap

Intressant är också att transportsystemet går alltmer hand i hand med energisystemet. De båda systemen är beroende av varandra och det går inte att diskutera det ena utan det andra. Speciellt när det rör frågor om investeringar för framtiden.

- Vad vi ser är att kommunerna nu också har med sig perspektivet av beredskap när de planerar för framtidens transportsystem, fortsätter John. Det hänger ihop med lärdomar från energikrisen. De har fått stor förståelse för varför en bred palett av drivmedel behövs. Varför el, vätgas och biogas måste komplettera varandra. De ser också tydligare varför produktion och distribution bör ske lokalt i länet.

Vill du få besök av FASTR on tour?

FASTR on tour fortsätter hela året och även under våren 2023. Är du intresserad av att få besök av oss? Läs mer om våra erbjudanden och ta gärna en kontakt med projektledare Oskar Sundholm.