Henrik vill att du väljer gasbil

Henrik vill att du väljer gasbil

Henrik Wallensten
Henrik Wallensten på Atteviks, vill gärna att du väljer gasbil. Foto: Jonas Ekström/Energikontor Norra Småland

Inte på länge har det funnits så många olika modeller av gasbilar att välja på. Bland de senare tillskotten finns Audi som under hösten 2017 lanserade A4 och A5 G-tron. Det är ett välkommet klimatsmart alternativ i premiumsegmentet. - Jätteroligt att det nu erbjuds klimatsmarta gasbilar i nästan alla segment, säger Henrik Wallensten.

I ett prydligt kontor på Atteviks personvagnar i Jönköping jobbar Henrik Wallensten. Han är en av säljarna av Audi, och skriver just nu på en offert på en ny bil till en privatkund. På hans kontor finns snygga bilder på Audi och han övervakas av Audi-nallen Audrian. Henrik säljer bilar med alla olika drivlinor men är också en av de som upptäckt det smarta med gasbilar.

- Det är bra för miljön, för klimatet – och plånboken, det kan knappast blir bättre, säger säljaren Henrik Wallensten.

Audrian möter
kunderna som
kommer in
till Henrik.

Varje gång en kund kommer in i butiken presenterar Henrik gasalternativet för hen. Han förklarar fördelarna, som driftekonomi, klimatinsatsen, bättre luft, fler lokala jobb och regional tillväxt och mycket mer. Men oftast blir det samma sak, kunden väljer bensin eller diesel - av gammal vana.

- Människor är vanemänniskor, och är kanske inte så benägna att testa något nytt, det är den största anledningen till att det kan vara svårare att sälja en gasbil. Egentligen tror jag att nästan alla vill göra en insats för klimat och miljö, och där har vi väl alla ett ansvar att visa att det inte är så jobbigt som många tror.

Så trots att många vet att gasbilar är bra för klimatet och är ett billigare alternativ, väljer de bensin och dieselbilar. Men Henrik ger inte upp för det, han försöker ändå.

- Ja, så är det. Jag säljer bilar, det är naturligtvis mitt största fokus, men jag försöker så ofta jag kan sälja en gasbil, eftersom det är ett bra sätt för mig att göra en insats för klimatet, men också för kunden. En minskar ju sin klimatpåverkan med upp till så mycket som en tredjedel genom att välja gasbil, så när jag säljer en blir jag självklart extra glad.

Kunderna som
kommer till Henrik
får frågan om de
kan tänka sig
en gasbil.

En del menar att det är krångligt att äga och köra gasbil, är det verkligen det?

- Det är inte min upplevelse, det är bara lite annorlunda. Du tankar på ett lite annorlunda sätt, och det är mest en vanesak. Att sätta dit munstycket är inte svårare än att tanka bensin eller diesel. Det är en liten insats för att göra något stort, säger Henrik.

Henrik är bra på att dölja det, men visst märks en aning frustration över att inte kunna sälja fler klimatsmarta gasbilar. Henrik hoppas att det med större uppmärksamhet för alternativet framöver ska bli ändring på det. Det skulle behövas bra ambassadörer, kanske kända människor, som kör på gas och som visar det för andra. Helt enkelt att bli goda föredömen.

- Det är beprövat. När någon som en litar på, och som en kanske ser upp till, väljer det, är det lättare för andra att följa efter. Till dess försöker jag så gott jag kan, så bli inte förvånad om jag frågar dig nästa gång du kommer in till oss för att köpa bil, om jag undrar om du kan överväga att välja gas.