Intresset för biogas ökar hos lantbrukarna

Intresset för biogas ökar hos lantbrukarna

Ko på en grön äng.
Familjen Birgersson på Hagelsrums gård vågade gå i täten. I oktober 2021 invigdes deras biogas-mack i Eksjö. Det blev den första gården i Jönköpings län som med hjälp av Klimatklivet etablerade en tankstation för biogas. Foto: Pixabay

I oktober 2021 invigdes en biogasmack i Eksjö. Stolta ägare till macken är bönderna från Hagelsrums gård. Det är den första gården som med hjälp av det statliga investeringsstödet Klimatklivet etablerar en tankstation på en ”vit fläck” på den svenska biogaskartan.

Hagelsrum driver sedan tidigare tankstationer även i Målilla, Hultsfred, Vimmerby och Högsby.

Viktigt att nya tankstationer för biogas etableras

Kommunerna längs med de stora stråken på det småländska höglandet har under många år pekats ut som viktiga platser för att kunna tanka och ladda förnybart. Därför är det extra roligt att en tankstation har kunnat byggas i Eksjö tack vare lokalproducerad biogas. Vi hoppas förstås att fler ska följa efter.

Hagelsrums biogas fick år 2021 ”Biogasutmärkelsen” för sitt stora mod och sin fantastiska handlingskraft. Det är en nationell utmärkelse som tidigare gått till forskare, kommuner och globala företag som till exempel Toyota. Nu kan vi glädjande nog även lägga småländska bönder till den listan.

Nya generationens klimathjältar

Under 2022 har fyra gårdar ansökt om Klimatklivet för biogasproduktion. I takt med att infrastrukturen utökas leder det till att fler fordon körs på biogas. Särskilt intressant är utvecklingen av biogas för lastbilar där utvecklingen går i rasande fart. Statistiken visar att antalet lastbilar och sopbilar som går på biogas ökar ständigt. Många åkerier söker också Klimatklivet för att kunna investera i fler biogaslastbilar.

Det är de svenska bönderna som blir nya generationens ”oljeshejker” eller kanske snarare klimathjältar. En tankstation i en liten småländsk kommun kanske inte tycks spela så stor roll – men det gör den. Den visar att en levande landsbygd och ett grönt näringsliv är möjligt utan att bidra till vare sig klimatkris eller energikrig.

Ökat intresse för biogas i lantbruket 

Vi ser att intresset för biogas från lantbruket ökar. Många gårdar sökte under 2022 stöd för att investera i biogasanläggningar för att producera el och värme till sin gård. Om gårdarna i sin produktion får ett överskott på el kan de dessutom sälja elen ut på nätet. Dessa investeringar stärker på så sätt kapaciteten i lokalnäten och bidrar med nytta långt utanför gården.

En annan ansökan handlar om ett antal lantbrukare i Vaggeryds kommun som gått ihop och tillsammans vill bygga en ny stor produktionsanläggning för biogas. Idén är att uppgradera biogasen till fordonskvalitet och etablera tankstation.

Biogas tillgängligt i nästan hela länet

Tack vare engagerade lantbrukare och aktörer kan vi nu tanka biogas i de flesta av Jönköpings läns kommuner. Under pandemitiden gjordes investeringar i nya tankstationer för biogas i Eksjö, Nässjö, Tranås och Vetlanda kommuner genom Klimatklivet. Det saknas fortfarande tankstationer för biogas i Aneby, Habo, Mullsjö och Vaggeryds kommuner, men vi är övertygade om att dessa ”vita fläckar” snart också blir fyllda.

Vi riktar ett stort tack till familjen Birgersson på Hagelsrums biogas som vågade gå i täten. Vi är övertygade om att det finns fler som dem där ute, i Småland, i Sverige, som vill hjälpa till att fylla de vita fläckarna på biogaskartan.

Projektet FASTR har möjlighet att ge stöd till dig som vill utveckla förutsättningarna för att kunna tanka och ladda förnybart i Jönköpings län. Hör av dig om du vill veta mer.