Jönköpings kommun – vinnare i Hela RESANs tävling Skapa en parklet i din kommun

Jönköpings kommun – vinnare i Hela RESANs tävling Skapa en parklet i din kommun

Pris- och diplomutdelning på Arredalens förskola
Vinnarna Mattias Bodin och Hanna Holmlund från Jönköpings kommun tar emot priset och ett diplom från Hanna Olovsson (längst till höger), projektledare för Hela RESAN. Foto: Jönköpings kommun
Pris- och diplomutdelning på Arredalens förskolaFörsta pris är en BAJK – en produkt som är utvecklad för att bidra till en förbättrad infrastruktur för cyklister.Barnen på Arredalens förskola leker tillsammans i parkleten de själva designat.Barnen på Arredalens förskola blev förtjusta över att få behålla dockteatern och många av leksakerna i parkleten som tack för hjälpen.

Skapa en parklet i din kommun är en tävling som Hela RESAN anordnade under Trafikantveckan. En parklet kan beskrivas som ett tillfälligt rum i city som erbjuder en plats att stanna till och sitta ned vid. En plats som annars upptas av en parkerad bil.

Tävlingen genomfördes med syftet att sätta fokus på hur städer är planerade för sina medborgare. Hela RESAN ville ge mer utrymme till fler att bidra till att skapa trevligare miljöer i urbana sammanhang och skapa en tanke kring trafik och miljö med ett hållbart perspektiv. 

Valde att lyfta barnens perspektiv

Jönköpings kommun gjorde inte bara en parklet utan två. Den ena blev en lekyta för barn på en parkeringsplats avsedd för bil mitt i Jönköping city och den andra på en hämta/lämna-plats precis utanför Arredalens förskola på Rosenlund.

– När vi satt och klurade på uppdraget fick vi en idé om att låta barn vara med och rita idéer till vår parklet, berättar Mattias Bodin på stadsbyggnadskontoret i Jönköpings kommun. Så vi tog kontakt med några förskolor och kollade om de var intresserade av att hjälpa oss i projektet.

Förskolebarn fick designa

Arredalens förskola var en av de förskolor som gärna ville vara med.

– Vi samlade barnen och berättade att de fått ett mycket viktigt uppdrag, och de blev mycket entusiastiska, berättar Karin Johansson, förskollärare på Arredalens förskola. Vi pratade med barnen om stadsmiljö och om vad de tycker är bra för människor och vad som är bra för miljön. Vi visade en bild på en tom parkeringsruta och lät dem fantisera om vad den kan användas till.

Parklet blev lekyta för barn

Sen satte barnen igång att rita och måla vad de tyckte att en parklet skulle innehålla. Deras teckningar och idéer blev underlag för de två parklet som Jönköpings kommun gjorde verklighet av. De innehöll bland annat en dockteater, sandlådor, blomlådor, leksaksbackar, konstgräs och sittbänkar. När vi hälsar på barnen under Trafikantveckan går det inte att ta miste på att de gillar sin nya tillfälliga lekyta. När de går ut för att leka rusar de till sin parklet.

Prisutdelning på förskolans gård 

Vid prisutdelningen på gården på Arredalens förskola sitter alla barnen förväntansfulla. Första pris – en BAJK – tillsammans med ett diplom tas emot av Hanna Holmlund och Mattias Bodin från Jönköpings kommun. Hanna Olovsson från Energikontor Norra Småland delar ut priset och läser upp juryns motivering:

”Jönköpings kommun har på ett roligt sätt visat hur lite utrymme barn har i stadsplanering. Genom att låta barnen rita och komma med idéer till två parklet har Jönköpings kommun lyft barnens perspektiv.”

Barnen får också pris för att de varit med och designat det vinnande bidraget. Många lyckliga små ansikten skiner upp när barnen får veta att de får behålla dockteatern och en hel del av leksakerna som funnits i de två parklet. En stor fruktkorg överlämnas också och förskolepersonalen delar ut frukt till alla barnen.

Priset kommer att placeras mitt i Jönköpings centrum

- BAJKen kommer att målas orange och placeras på Hotellplan vid övergångsstället mot Piren och fungera som ett stöd för cyklister vid trafikljuset, säger en av de stolta vinnarna Mattias Bodin. Hela Jönköping kommer att få del av vinsten.

Stort grattis till vinnarna i tävlingen Skapa en parklet i din kommun – Jönköpings kommun!