Många små förändringar skapar effekt

Många små förändringar skapar effekt

Annika Runnérus är en blond kvinna med blåa ögon som ler stort.
Annika Runnérus

I vår serie Hur gick det sen? Möter vi deltagare som testat någon prova-på-aktivitet genom projektet ATTRACT. Här får du läsa om Annikas upplevelse av hållbar arbetspendling och attraktivitet hos arbetsgivaren.

Annika Runnérus har 15 km enkel väg till jobbet. Cykel eller buss har aldrig riktigt varit ett alternativ för hennes arbetspendling. Livet med barn som ska skjutsas på väg till jobbet gör också samåkning svårt. Så när hennes arbetsgivare genom vårt projekt ATTRACT erbjöd samåkningsappar och elcykeltest så nappade hon inte. Det passade helt enkelt inte in i hennes vardag. Men sen ändrades något så när arbetsgivaren erbjöd att köpa loss elcyklarna som hade använts för testveckorna för en billig penning så nappade hon direkt.

Känslan av att i alla fall kunna göra en liten förändring, både för hälsa och miljö, gjorde att Annika köpte cykeln. Den har hittills mest rullat privat men kommer under våren att användas för arbetspendling. Målsättningen är att det minst ska bli en gång i veckan. Det finns utmaningar med barn som ska hämtas och lämnas och att cykling tar lite längre tid än att åka bil till arbetet som gör att det inte kommer bli cykeln varje dag.

”Om alla vi medarbetare hos oss, vi är 1100 stycken, skulle göra varsin sån här liten förändring så skulle det ju ändå ge en stor effekt”

Annika tycker att det är viktigt med projekt som ATTRACT som får folk att tänka till en extra gång och som pushar i rätt riktning. Att erbjuda hållbara alternativ för arbetspendling som förmån tycker hon är jättebra. Det är bra både för medarbetaren och för arbetsgivaren. Det ger friskare medarbetare och det är en fördel att kunna visa upp vad man som företag gör i hållbarhetsfrågor, det ökar attraktiviteten. Det är också fin förmån som medarbetare och det gör att man känner sig uppskattad. Att som arbetsgivare erbjuda förmåner på detta sätt tror Annika är stärkande både för företaget och för individen.

Vill du veta mer om projektet ATTRACT:s resultat och lärdomar?
Anmäl dig då till slutkonferensen den 23 februari, varmt välkommen!

Läs också:

Hur gick det sen? Bli cykligare

Hur gick det sen? Bli hälsosammare

Hur gick det sen? Cykelutmaning sporrade till hållbar arbetspendling