Mäster Gudmunds minskar matsvinnet

Mäster Gudmunds minskar matsvinnet

Nonno på Mäster Gudmunds källare skrapar matrester från en tallrik
Nonno fick frågan från kommunen om han ville börja med matavfallsinsamling. Självklart var svaret ja. Det som samlas i papperspåsarna blir biogas. Foto: Jonas Ekström/Energikontor Norra Småland

”Ät så mycket du vill, men släng så lite som möjligt”! Budskapet är tydligt på restaurangen Mäster Gudmunds Källare i Jönköping, du ska kunna äta dig mätt, men också bidra till att minska matavfallet - för klimatets skull.

Nonno Helgesson, som äger och driver mäster Gudmunds Källare, lyser upp direkt när klimatfrågan och mat kommer på tal. Det är tydligt att frågan är viktig för honom.

- Jag missunnar inte någon att äta mycket, men helst ska det inte finnas något kvar på tallriken. Det är många grisar och annat som går åt i onödan om vi inte äter upp det vi tar åt oss. Det kostar energi och vatten att producera, och att då slänga maten är inte hållbart.

Dekalen på dörren
berättar om arbetet
mot minskat matavfall
på Mäster Gudmunds Källare.

På Mäster Gudmunds Källares lunch serveras buffé med rustik husmanskost. Det är oftast två rätter, men ibland också tre. Salladsbordet känns som en fjärde rätt. Det kostar naturligtvis, men Nonno ser det som en service åt gästen att kunna välja bland mycket.

- Det är stor konkurrens, det är oerhört många restauranger i Jönköping. Därför måste en ju profilera sig på något sätt, för att sticka ut.

Att ta ansvar för matsvinnet är inte bara en fråga om hållbarhet för Nonno, självklart vill han att gästerna ska uppskatta hans mat och arbete och välja hans restaurang, men han poängterar att frågan om matsvinn är större än så.

- Självklart vill jag ha gäster, jag är ju företagare, men jag hade gjort detta oavsett, jag tycker att det är en så viktig fråga, och jag tycker att fler restauranger borde ta efter, säger Nonno.

Nonno märker
att hans skylt
gör nytta.
Matsvinnet har minskat.

Hans skylt i restaurangen har gjort skillnad. Från det att skylten kom upp minskade han exempelvis matavfallet från julbordet från 1 ton till ett halvt ton, på bara fyra veckor. Det är ett imponerande resultat för en så liten åtgärd.

- Förutom att det blev ett mycket positivt resultat är det också ofta en snackis på restaurangen. De allra flesta upplever det positivt. Jag vill inte moralisera över det, men jag vill ta ansvar, och hoppas att det uppmuntrar fler att göra samma sak, avslutar Nonno.