Tre snabba om vätgas

Tre snabba om vätgas

Vad är vätgas och hur kan det användas? Och hur ser egentligen framtiden ut för vätgas? Vår projektledare John Marthinson svarar.

Se den filmade intervjun med John (Extern länk)

Vad är vätgas egentligen?

- Vätgas är, precis som det låter, en gas och kan ses lite som ett batteri som kan komplettera sol- och vindenergi i ett hållbart framtida energi- och transportsystem. När man producerar alldeles för mycket vind- och solenergi som inte kan användas där och då, så är det bra att ha ett sätt att lagra den energin för att använda de dagar när solen inte lyser eller vinden inte blåser.

Hur används vätgas?

- Vätgas används framförallt inom industrin idag och det har den gjort i hundra år, så det är ingen ny teknik. Det man gjorde då var att använda fossila energikällor för att skapa vätgasen, idag vill vi använda framförallt vindkraft och solkraft för att skapa vätgas. Vi kan också använda vätgasen inom transporter och kanske framförallt där batteribilar blir ineffektiva. Där kan vätgasen ha stor nytta.

Hur ser framtiden ut för vätgas?

- Framtiden ser ljus ut men det kräver ganska mycket samverkan för att vi ska få till de satsningar som vi hoppas på. EU pumpar in väldigt mycket pengar i vätgas, tror mycket på vätgas och länderna på kontinenten har kommit längre än vad vi har här i Norden. Vi behöver också de här långsiktiga spelreglerna för att vi ska våga satsa på vätgas även här.

  • Tre tankstationer för vätgas ska etableras i Jönköpings län (Torsvik, Rasta Klevshult, Rasta Värnamo)
  • Totalt 25 tankstationer för vätgas planeras i Sverige