Dorte Kjeldmand

Dorte Kjeldmand

Dorte är distriktsläkare på Eksjö vårdcentral.

Vilket är ditt forskningsämne?

Jag forskade om Balintgrupper, en metod för handledning och utveckling av de känslomässiga aspekterna i mötet mellan allmänläkaren och patienten. Ofta är dessa förvirrande eller belastande och kan utgöra stora problem för läkaren, som kan leda till utbrändhet eller åtminstone svårigheter i relation med patienten.

Hur tycker du att Region Jönköpings län stimulerar medarbetarna att forska?

Jag var imponerad över det stöd jag fick av landstinget på olika sätt i mitt arbete. Jag kände verkligen att man ville stimulera till att en "gammal" doktor kunde göra detta.

Vilka utmaningar mötte du i din forskning?

Största utmaningen var att börja om i "ettan", att känna mig som nybörjare igen. Samt att få till familjelivet och de många resor till Uppsala.

Har du arbetat vidare med ditt forskningsområde efter disputationen?

Jag arbetar vidare med Balintgruppverksamheten, men inte som forskningsområde längre. Däremot har jag stor nytta av min forskningserfarenhet i mitt arbete, där jag undervisar och kompetensbedömer läkare, samt som studierektor. Jag vägleder också ST-läkare i deras vetenskapliga arbeten.

Vilket råd ger du en kollega som funderar på att börja forska?

Börja forska! Att ha klinisk erfarenhet är en stor tillgång i forskningen. Forskarvärlden behöver kliniker! Men ha respekt för att det tar tid. Räkna inte med att det görs på en 40-timmars arbetsvecka.