Laboratoriemedicin sprider julstämning

Tre kvinnor står i en fint julpyntat miljö på ett laboratorium
Härlig julstämning hos oss, tycker Anna Kellström, laboratoriebiträde, Maya Claesson, biomedicinsk analytiker och Elisabeth Falkfors, undersköterska, på laboratoriemedicin plan 4, Länssjukhuset Ryhov. Foto: Johan W Avby

På många arbetsplatser lyser nu adventsstjärnorna vackert, och julgranar smyckas. Laboratoriemedicin, plan 4, på Länssjukhuset Ryhov, tar juldekorationerna till en högre nivå.

Hela den långa automationsbanan för labbprover som invigdes för tre år sedan, är nämligen julpyntad med gröna och röda girlanger, röda kulor och vita stjärnor. En utsmyckning som får medarbetarna i riktig julstämning och många besökare att haja till:

– Medarbetare på barn- och ungdomsmedicinska kliniken tävlar om att få gå till oss med sina prover, för att få chans att se vår pyntning. De allra flesta som kommer till oss med prover tycker att det är jättetrevligt. Några av våra medarbetare hade gärna flyttat ut sina kontor hit, säger undersköterska Elisabeth Falkfors med ett skratt.

Julpyntningen är en tradition sedan kanske tio år tillbaka. Från liten skala omkring den dåvarande receptionen har den för varje år växt i omfång och antal meter girlanger.

– Årets nytillskott är en tavla som visar tomteland, säger Elisabeth Falkfors.

Hon ingår i den grupp på fyra-fem medarbetare som varje år tar ansvar för att julpyntet kommer upp, då och då kompletterat med lite nya tillbehör.

Sedan den nya automationsbanan kom på plats för tre år sedan finns det många ytor att pynta, utan att på minsta sätt störa processen.

– Vi tar emot 5000-6000 prover per dygn, prover som sedan passerar olika moduler och analysinstrument.

Pyntningen är förstås en stämningshöjare på denna dygnet runt-öppna arbetsplats och viktiga länk i vårdkedjan, och inte minst betydelsefull för de medarbetare som arbetar de kommande helgerna.

– Detta blir en liten ”snackis” bland de som kommer och lämnar prover till oss. Jag har också utmanat kollegor på andra håll i Sverige via LinkedIn, så vi för se hur det går, säger områdeschef Veronica Hanson.