Sofie marknadsför vårdadministratörsyrket på Instagram

En man och en kvinna står tillsammans och håller upp en träskulptur
Bo-Kenneth Knutsson, verksamhetschef för psykiatriska kliniken, Höglandssjukhuset, delade ut klinikens vandringspris för 2020 till Sofie Zachrisson, vårdadministratör på remiss- och bedömningsenheten. Sofie driver tillsammans med kollegan Madelene Idh på medicin- och geriatrikkliniken Instagramkontot vardadministratoren för att marknadsföra deras yrke. Foto: Mikael Bergström

Vårdadministratörsyrket är roligt och väldigt omväxlande. Det kan de 1500 följarna av Instagramkontot vardadministratoren konstatera. För sitt arbete med kontot har vårdadministratören Sofie Zachrisson på psykiatriska kliniken, Höglandssjukhuset, tilldelats klinikens vandringspris 2020.

– Det var helt oväntat och väldigt roligt, säger Sofie Zachrisson och lyfter upp vandringspriset ”Vi bryr oss – för ett bra liv”, en träskulptur tillverkad och utdelad av klinikens verksamhetschef Bo-Kenneth Knutsson.

Vandringspriset har funnits på kliniken sedan 2003 i syfte att hylla medarbetare och deras arbetsinsatser.

Driver kontot tillsammans

Under 2020 är det Sofie Zachrisson på remiss- och bedömningsenheten som tilldelas det, för det arbete hon gör med Instagramkontot tillsammans med kollegan Madelene Idh på medicin- och geriatrikkliniken.

– Vi startade kontot hösten 2017 på uppdrag av våra klinikledningar för att marknadsföra vår yrkesgrupp. Vi vill visa att en vårdadministratör gör så mycket mer än att skriva journaler, säger Sofie Zachrisson.

1 500 följare

Sedan starten har det vuxit till cirka 1 500 följare från hela landet. Genom kontot kan de följa allt ifrån det vardagliga arbetet med besvärliga diktat, diagnos- och åtgärdskodning, bevakning av remisser, uppföljningar, förbättringsarbeten och mycket annat, till hur Sofie och Madelene är ute och föreläser inom såväl Region Jönköpings län som andra regioner om sitt yrke och sitt konto.

– Vi får fler förfrågningar än vad vi kan tacka ja till, men vi har bland annat varit i Stockholm och föreläst för nätverket för medicinska sekreterare anordnat av fackförbundet Vision. Till våren är vi inbjudna att föreläsa vid två olika konferenser för vårdadministratörer, vilket är jätteroligt, säger Sofie.

Det ursprungliga syftet med Instagramkontot var att väcka intresse för en lite dold yrkesgrupp inom vården som det också är svårt att rekrytera personal till.

Sprida kunskap och skapa nätverk

Förutom att sprida kunskap om sitt yrke kan de på det här sättet skapa ett stort nätverk bland kollegor i landet.

– Vi lägger ut något nästan varje dag. Jag tycker att det är ganska lätt att hitta uppslag. Vi försöker blanda humor med allvarliga inslag och försöker också lägga till i stories på instagram, alla inlägg med hänsyn till sekretess förstås. Vi har bland annat haft flera inlägg om hur vi hanterar administrativa rutiner inom tvångsvården, säger Sofie Zachrisson.

Dråpliga formuleringar

Här finns även det återkommande ”hört i lurarna”. Det senaste lyder ”Patienten upplever sig trött och tagen. Försöker skicka sjukgymnasterna på honom”, vilket renderade 18 kommentarer och flera andra roliga diktatformuleringar.

– Detta är jätteroligt. Vi skulle kunna hålla på mycket mer. Vi tycker att detta är ett bra sätt att visa hur och vad vi faktiskt jobbar med. Även om vi gör det på klinikernas uppdrag på arbetstid, så funderar vi förstås mycket på kontot på fritiden också, säger Sofie Zachrisson.

Fotnot: Sofie Zachrisson och hennes kollega Madelene Idh nominerades av klinikens samverkansgrupp:  ”På ett professionellt, strukturerat och roligt sätt delar de med sig av sina arbetsdagar i med- och motgångar på Instagramkontot vardadministratoren. Deras arbete bidrar till kompetensutveckling och främjar rekrytering”.