Sara ska bli röntgensjuksköterska

Sara Bertell hade lång erfarenhet som undersköterska när hon bestämde sig för att bli röntgensjuksköterska, ett yrke som passar den som är intresserad av både patientmöten och teknik.
Sara Bertell hade lång erfarenhet som undersköterska när hon bestämde sig för att bli röntgensjuksköterska, ett yrke som passar den som är intresserad av både patientmöten och teknik. Foto: Johan W Avby

– Jag tycker om patientkontakten, men vill gärna ha korta möten. Röntgen är en viktig diagnostik för att hamna rätt i behandlingen. Det säger Sara Bertell, 41 år, som läser till röntgensjuksköterska och sommarjobbar som undersköterska på röntgen på Höglandssjukhuset.

Hon hade många års erfarenhet som undersköterska och personlig assistent när hon satsade på utbildningen till röntgensjuksköterska på Hälsohögskolan i Jönköping. Nu med fyra av de sex terminerna avklarade, arbetar hon sin första sommar på röntgen.

– Jag alternerar mellan tre olika arbetsuppgifter. Jag tar in och ut patienter från väntrummet till de olika undersökningarna, jag svarar på akuttelefonen och ser över väntrummen och tar hand om patienterna där, eller hjälper till inne på labben, beskriver hon.

Mycket logistik

Det handlar om att få ett jämnt flöde av patienter till de olika undersökningarna på röntgen, vilket innebär kontakt med olika vårdavdelningar och logistik.

– Vi har också de akuta flödena som ”rädda hjärnan” och traumalarm.

Hon trivs bra med sommarjobbet.

– Vissa dagar är lugnare, andra är det mer att göra, säger hon.

Att det blev sjukvård för henne var lite slumpmässigt.

Tänkte bli ekonom

– Jag läste ekonomisk linje på gymnasiet, men alla jobb var heltid, vilket inte fungerade när barnen var små. I stället tog jag ett sommarjobb som undersköterska, trivdes bra, och fortsatte jobba som det medan jag samtidigt läste till undersköterska.

För några år sedan tyckte hon det var dags att gå vidare och bestämde sig för röntgen.

– Jag tycker att siffror är roligt, men det är teknik med. I röntgen finns det en del ”tunga” ämnen som fysik, strålskydd och bildbehandling.  Det är därför som röntgensjuksköterska är en egen utbildning. Vill jag kan jag i framtiden läsa till ett och ett halvt år till ”vanlig” sjuksköterska.

Med ett år kvar på utbildningen känner hon att hon hamnat rätt yrkesmässigt.

Har hamnat rätt

– Nu känns det helt rätt, men jag har varit tveksam. I utbildningen ingår en hel del bakgrundskunskap, och det tog till termin fyra innan jag förstod hur allt hängde ihop. Det är lite synd, för det gör att en del hoppar av utbildningen.

Sara beskriver sig själv som en kameleont, lätt för att anpassa sig i olika miljöer, och med en lyhördhet för patienterna.

– Jag kan också jobba på i högt tempo utan att bli stressad.

Att börja läsa igen efter många års uppehåll tyckte hon inte var några problem.

Studierna en investering

– I dag är mina barn 15 och 16,5 år. Det är positivt att läsa när barnen är lite större. Jag ser  pluggandet som en investering.

Som färdig röntgensjuksköterska lär hon inte heller ha några problem med att hitta jobb.

– Jag vill nog arbeta på ett mindre sjukhus, som Höglandssjukhuset, så jag får alternera mellan olika undersökningar och lära mig allt som görs på avdelningen. Det är bra att vara stark på flera områden.

Vad gör du om tio år?

– Då vill jag att allt ska flyta på och jag vill känna mig trygg i min yrkesroll. Jag kan också tänka mig att gå vidare i någon inriktning. Jag är lite intresserad av MR-undersökningar. Jag ser bara möjligheter för framtiden inom mitt yrkesval.

Hur ser du på yrket som röntgensjuksköterska?

– Röntgensjuksköterskor verkar vara personer som tycker om sitt jobb och känner att deras arbete gör nytta.  Det tycker jag är härligt. Jag tycker att sjukvården är givande att arbeta i, säger Sara Bertell.