Sophie läser på om olika sjukdomstillstånd

Sophie Forshell läser till läkare och arbetade sommaren 2015 som läkarsekreterare på akutkliniken, Länssjukhuset Ryhov. Ett jobb som hon trivs med och som ger bra kunskap inför framtida yrkesliv.
Sophie Forshell läser till läkare och arbetade sommaren 2015 som läkarsekreterare på akutkliniken, Länssjukhuset Ryhov. Ett jobb som hon trivs med och som ger bra kunskap inför framtida yrkesliv. På fritiden blir det en del fiske – med längtan efter storfångsten! Foto: Johan W Avby

Sophie Forshell, 24 år, vikarierade sommaren 2015 som läkarsekreterare på akutkliniken, Länssjukhuset Ryhov. Ett perfekt sätt att få inblick i andra delar av vårdprocessen i den pågående läkarutbildningen, tycker hon.

Hennes huvuduppgift är att skriva ut läkarnas diktat och remisser efter patientbesöken. Ett arbete som ger inblick i många olika sjukdomstillstånd.

– Det är jätteintressant att få en inblick i läkarnas bedömning och arbetet bakom patientkontakten. Är det någon symptom eller diagnos som jag inte känner till brukar jag söka på den på 1177 eller internetmedicin, säger hon. Dessutom är det härliga kollegor som man vågar fråga. Enda nackdelen är att det är mycket stillasittande vid datorn.

Stor spännvidd

Sophie konstaterar att spännvidden på akutmottagningen är stor, från patienter med hjärtstopp till ont i halsen, och snabbspår för patienter som till exempel kommer in med misstänkt stroke.

Hon kommer från Kaxholmen utanför Huskvarna, bor med sin sambo på Torpa i Jönköping och har sommaren 2015 läst fem terminer på läkarprogrammet i Örebro.

Tidigare har hon arbetat som vårdbiträde på ett kommunalt korttidsboende. Nu blev det istället ett helt annat sommarjobb.

– Jag har vissa steg som jag vill gå under min läkarutbildning. Jag hade läst att man efter fem terminer på utbildningen kan sommarjobba som läkarsekreterare. Så jag skickade in mina papper redan i november, och det var Agneta Mussi på akutkliniken som först hörde av sig.

Arbetat varannan helg

Så sedan årsskiftet har hon fått introduktion och arbetat ungefär varannan helg som läkarsekreterare. Kommande somrar är hon öppen för att ha andra sommarjobb inom sjukvården.

Sophie beskriver sig själv som hemkär, ambitiös, noggrann, envis och lugn. Egenskaper som förstås är utmärkta för en blivande läkare, och som också ger förhoppning om att Region Jönköpings län har en kommande läkarrekrytering.

– Ju mer erfarenhet man har och ju mer man ”jobbat in sig” desto större chans att sedan få en AT-tjänst, hoppas jag. Vi vill bo kvar här i Jönköping så jag räknar med att jobba som läkare här sedan, säger hon.

Även den som är lugn kan förstås uppleva stress ibland under en utbildning.

– Jag har mål som jag vill uppnå. Visst är jag nervös och stressad ibland, men ju längre jag läser desto mer tycker jag att det mesta löser sig! Jag är också väldigt planerande, så jag sökte sommarjobbet tidigt.

Sommarjobbet som läkarsekreterare ger henne samtidigt bra kunskap om såväl diagnossättning som hur bra diktat ska vara.

Ett språk som kan förstås

– Jag får kunskap om vad som är en informativ journaltext. Ibland får vi ändra en del i hur man uttrycker sig. I dag ska det också vara ett språk som allmänheten kan förstå, säger Sophie.

Som barn drömde hon om olika yrken, bland annat delfinskötare. Men ganska tidigt kom hon in på läkarspåret.

– Jag läste natur på högstadiet, med tanke på det. Men jag fick plugga hårt för det.

Fotboll har varit ett annat stort intresse. Därför blev det Sandagymnasiet i Huskvarna och deras fotbollsinriktning.

– Sedan fick jag collegestipendium, och åkte iväg till Kansas City i USA ett år och spelade fotboll. Men jag läste biologi samtidigt, just med tanke på att jag nog ville arbeta med medicin på något sätt, kanske BMA eller apotekare.

Läste till dietist

Fast kursen om läkemedel i USA visade sig inte vara hennes grej – bara substanser, konstaterar Sophie.

I stället hade hennes intresse för kost vuxit under året i USA.

– Jag såg ju hur alla amerikaner åt. Så dietist vore något, tänkte jag, och tre år är lagom.

Men efter ett och ett halvt år på dietistutbildningen i Göteborg fick hon för sig att söka till läkarprogrammet. Och kom in på sitt förstahandsval i Örebro. Så med en godkänd B-uppsats i dietistutbildningen, tog hon sina grejor och flyttade till Örebro.

– Det är nog bra att ha annan erfarenhet också. Nu känns det som om jag kommit rätt.

Hur ser ditt liv ut om tio år?

– Då är jag färdig läkare, kanske inom gynekologi och obstetrik (vård under graviditet och förlossning), eller primärvård. I båda fallen bygger man upp en långsiktig relation med patienten. Sedan bor jag nog med min familj i Skärstad mellan Huskvarna och Gränna.